Українських чоловіків 17–25 років ставитимуть на військовий облік без ВЛК

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє ставити на військовий облік чоловіків від 17 до 25 років без проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).

Про це розповіли у Мінреінтеграції. 

Ілюстраційне зображення

Взяття на облік без ВЛК стосується як тих, хто проживає в Україні, так і тих, хто перебуває за кордоном.

Також урядовці прописали, що чоловіків віком від 16 до 25 років, які проживають в Україні та звертаються за оформленням паспорта, вноситимуть до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (ЄДРПВР). Робитимуть це також без проходження ВЛК.

Це правило стосуватиметься й тих, хто перебуває за кордоном і звертається за оформленням або отриманням паспорта. 

Окремо уряд налагодив взаємодію реєстрів для перевірки документів за кордоном. Так, у чоловіків від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном і звертаються за оформленням українського або закордонного паспортів, перевірятимуть справжність даних через систему “Трембіта”. 

Також посадовці мають сформувати перелік чоловіків віком від 16 до 60 років. Це зроблять для того, аби внести інформацію до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів і які підлягають постановці на військовий облік. 

Проєкт постанови, яку посадовці називають експериментальною, розробляли Мінреінтеграції спільно з Міноборони, ДМС, МВС і Генштабом ЗСУ.

Нагадаємо, що в Україні немає механізму та законів, що допомогли б захистити персональні дані, кажуть експерти. Чинне законодавство передбачає, що обробляти персональні дані українців можна лише після отримання згоди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter