Українського військового Олександра Мацієвського, якого окупанти стратили на фронті, посмертно нагородили відзнакою у галузі прав людини

Дата: 17 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Українського військового Олександра Мацієвського, якого у грудні минулого року стратили російські окупанти, посмертно нагородили Міжнародною відзнакою в галузі прав людини – медаллю Райнера Гільдебрандта. Нагороду отримала мати героя Параска Демчук.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Церемонія нагородження відбулася у Музеї Берлінського муру “Чекпойнт Чарлі”. Під час вручення відзнаки директор департаменту МЗС ФРН Маттіас Люттенберг сказав, що присудження нагороди не поверне життя Олександра і не зменшить болю його матері та інших людей, але воно показує, що героїв не забувають. Люттенберг визнав, що деякі його земляки, дивлячись на неймовірні страждання українців, помилково роблять висновок про необхідність домовлятися з Росією про мир за будь-яку ціну та припинити боротися. Однак війна насправді закінчиться лише тоді, коли путінські війська підуть з території України. Він підкреслив, що Німеччина буде підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

“Ім’я Олександра Мацієвського повинно бути для нас зобов’язанням того, що російську війну треба зупинити та подбати про те, щоби ті, хто здійснює воєнні злочини, які коїть Росія, отримали справедливе засудження перед очима всього світу”, – зазначив Люттенберг.

Параска Демчук

Депутат Бундестагу (ХДС), колишній офіцер Бундесверу Родеріх Кізеветтер  вважає цілком логічним, що простий солдат отримує нагороду в галузі прав людини, оскільки “питання прав людини є центральним у безпековій політиці, є суттю наших політико-безпекових інтересів“. І саме за права людини воюють сьогодні українці. Війна між Україною та Росією – це війна між демократією та автократією, яка постійно порушує права людини, додав парламентарій. Він також переконаний, що “побратими Олександра заслуговують на майбутнє в НАТО”, а сам Мацієвський є героєм і символом мужності та любові до своєї Батьківщини, готовності боротися за права людини проти терору та страху. 

Нагадаємо, Мацієвського призвали на військову службу в березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецькій області. СБУ встановила, що його розстріляли 30 грудня 2022 року. Росіяни зробили це за те, що військовий сказав: “Слава Україні”. Тіло українського бійця повернули додому в лютому 2023 року.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні поточного року у столиці Грузії Тбілісі Олександру Мацієвському встановили пам’ятник. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter