Політв’язня Теймура Абдуллаєва знову помістили в ШІЗО, продовжуючи так зване “дисциплінарне покарання”

Дата: 06 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Фігуранта кримської справи “Хізб ут-Тахрір”, кримчанина Теймура Абдуллаєва, який утримується в російській колонії №2 міста Салават, що в Башкортостані, знову помістили до штрафного ізолятора на 15 діб.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на матір політв’язня Діляру Абдуллаєву.

Джерело: “Кримська солідарність”

“Телефонувала до колонії та дізналася, що мого сина Теймура знову відправили до підвалу штрафного ізолятора. Сказали, що на 15 діб, але це “поки що”. Як причину назвали “не з’явився на збори”. Але я в це не вірю”, – сказала мати політв’язня.

Вона пояснила, що коли була в Салаваті, просила начальника колонії не відправляти сина до ШІЗО, а залишити його в СУУ (загін суворих умов утримання), бо до нього має приїхати на побачення дружина, з якою він не бачився 5 років.

У результаті так і сталося. 31 січня – 3 лютого дружина була у Теймура на побаченні. А щойно вона поїхала, сина знову відправили до ШІЗО“, розповіла Діляра Абдуллаєва.

Згодом цю інформацію підтвердила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у фейсбуці.

Адміністрація “ФКУ ИК-2 УФСИН по Республике Башкортостан” вкотре запроторила кримського татарина в одиночну камеру в підвальному приміщенні з високою вологістю та антисанітарією, продовжуючи так зване “дисциплінарне покарання“, зазначила вона.

Омбудсманка нагадала, що Теймур перебуває у незаконному ув’язненні в РФ з 7 березня 2020 року.

Майже весь цей час він провів у штрафному ізоляторі колонії. До загону суворих умов тримання його випускають лише на короткотривалий термін.

Поки Теймур перебуває в ШІЗО, “омонівці”, яких привозять до колонії, проводять у нього обшуки й викидають речі, які йому передають рідні, інформує Денісова.

Постійне утримання Теймура в ШІЗО є однією з форм фізичного та психологічного тиску, що прирівнюється до катувань, та прямо порушує статті 2 та 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод – права на життя”, наголосила Омбудсманка.

Вона також зазначила, що звертається до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою негайно забезпечити поновлення прав Теймура Абдуллаєва: привести умови тримання у відповідність до Мінімальних правил поводження з в’язнями, а також з’ясувати правомірність поміщення в ШІЗО.

Також Денісова закликала міжнародну спільноту відреагувати на порушення прав Абдуллаєва і посилити тиск на країну-окупанта з метою звільнення усіх бранців Кремля.

Нагадаємо, російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” у червні 2019 року. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Отже, Узеїр Абдуллаєв отримав 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов – 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов – 11 років і шість місяців, Айдер Саледінов – 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 років і шість місяців колонії, водночас для нього передбачено адміністративний нагляд терміном на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з цим вироком і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Як повідомлялося раніше, за даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають писати їм листи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter