Українській делегації можуть заборонити заходити до зали ПАРЄ

Дата: 26 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Українську делегацію можуть позбавити права бути присутньою в залі Парламентської асамблеї Ради Європи під час осінньої сесії.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Журналісти видання дізналися про плани позбавити українську делегацію такої можливості з листування між співробітниками секретаріатів ПАРЄ та Верховної Ради. Український парламент сформував делегацію до асамблеї ще минулого тижня, проте одразу її члени повідомили, що не братимуть участі в осінній сесії. 

Натомість делегація мала проводити консультації з партнерами, щоб повернути, за їхніми словами, асамблеї її репутацію “важливого взірця демократії, верховенства права і захисту прав людини та свобод у Європі”

Після цього до парламенту надійшов лист із роз’ясненнями від секретаріату ПАРЄ, в якому поставили під сумнів повноваження старої делегації. Достовірність листа журналістам видання підтвердив член делегації, народний депутат Олексій Гончаренко.

“Якщо Україна цього тижня не відправить у ПАРЄ склад нової делегації, то через те, що нова делегація створена, що відображено на сайті ВР, стара делегація об 11.30 ранку 30 вересня втратить свої повноваження, а нова – не набуде. Тобто в України не буде ніякої делегації в ПАРЄ”,писав він на своїй сторінці у фейсбуку.

За правилами ПАРЄ, подати список національної делегації потрібно протягом шести місяців після парламентських виборів, а тому попередній склад втрачає свої повноваження 21 січня. Водночас, як роз’яснюють журналісти “Європейської правди”, публікації на сайтах держорганів не мають юридичної ваги, а тому Верховна Рада мала повідомити асамблею про створення нової делегації офіційно. Співрозмовники видання в МЗС повідомили, що цього Україна не зробила. 

“У разі якщо в секретаріаті ПАРЄ здійснять наміри та позбавлять Україну діючої делегації, то депутати все одно зможуть приїхати в ПАРЄ на запрошення колег з інших делегацій. Щоправда, в такому випадку українські депутати не зможуть брати участі в роботі комітетів, бути присутніми в залі на пленарній сесії і ставити питання спікерам”, – зауважує видання та додає, що наразі достеменно не відомо, чи позбавить секретаріат ПАРЄ українську делегацію права заходити до зали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter