Українські журналісти просять відкликати Пулітцерівську премію Волтера Дюранті через заперечення Голодомору

Дата: 16 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Комітет Пулітцерівської премії просять відкликати відзнаку журналіста Волтера Дюранті, який у 1922–1936 роках очолював московське бюро газети The New York Times, через заперечення ним Голодомору та публічну підтримку сталінського режиму.

Звернення від імені об’єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій “Медіарух” опублікував “Детектор медіа”.

На фото: українське село за часів Голодомору 1932–1933 років (ліворуч), Волтер Дюранті, який заперечував Голодомор (праворуч)

Підписанти наголосили на тому, що вдячні комітетові за відзначення роботи українських журналістів з висвітлення російсько-української війни та протидії російській пропаганді. Водночас ця нагорода стала поштовхом звернутись у справі Волтера Дюранті, йдеться в заяві.

“Цей журналіст, багаторічний очільник бюро NYT у Москві, здобув Пулітцера у 1932 році за серію маніпулятивних репортажів з Радянського Союзу. У цих репортажах він виправдовував існування концентраційних таборів, пояснював необхідність знищення ворогів радянської влади й обґрунтовував необхідність сталінського тоталітаризму. Пізніше Волтер Дюранті у своїх статтях підтримував радянську пропаганду і заперечував Голодомор в Україні, внаслідок якого було вбито голодом понад 6 мільйонів наших громадян”, – заявили медійники.

На їхнє переконання, виправдальні репортажі щодо політики СРСР того часу, та ще й відзначені Пулітцерівською премією, серйозно вплинули на те, як США і решта світу сприйняли радянську диктатуру. Саме ці репортажі допомогли утвердити Сталіна в очах міжнародної спільноти як “мудрого” політика, а не кровожерливого тирана і напарника Гітлера в розв’язанні Другої світової, вважають журналісти.

Вони нагадали, що 2003 року комітет уже розглядав аналогічне звернення й тоді вирішив залишити все без змін. На думку членів Медіаруху, нинішня війна Росії з Україною є наслідком некритичного ставлення Західного світу до російської традиції тоталітаризму.

“І робота пана Дюранті дуже посприяла тому, щоб одягнути на цей жахливий режим маску людяності й цивілізованості, яку часто сприймали за її справжнє обличчя. Не сумніваємося в стилістичній досконалості його текстів. Але, на нашу думку, навіть найбездоганніші репортажі не заслуговують на нагороду, якщо вони засновані на брехні, маніпуляціях та виправдовуванні масових убивств”, – наголошується у зверненні.

Українські журналісти звернулися до комітету із закликом “виявити мужність і визнати нагородження пана Дюранті помилкою та відкликати його відзнаку”.

Підписати заяву можна, надіславши листа на електронну адресу: info@detector.media.

Нагадаємо, що цього року журі Комітету Пулітцерівської премії присудило спеціальну нагороду всім українським журналістам “за відвагу, витривалість та відданість правді” під час російської агресії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter