Українські жінки піддаються високому ризику торгівлі людьми – представниця ООН

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Для українських жінок, які виїхали з країни через війну, високим є ризик стати жертвами торгівлі людьми. Відомо, що торговці людьми все частіше використовують онлайн-платформи для вербування жертв експлуатації.

Про це заявила радниця з гендерних питань місії ООН Джо Енн Бішоп.

Фото: Pixabay

“Оскільки жінки становлять 80% українських біженців під час війни, українські жінки піддаються високому ризику торгівлі людьми, включаючи ризик сексуальної експлуатації та проституції. Ми побачили, що купівля порнографії зросла майже на 300%”, – сказала Бішоп.

За її словами, після кількох місяців з початку російського вторгнення жіноче громадське суспільство в Україні повідомляє про збільшення торгівлі людьми через кордони та за межі України, а також про шукачів жінок в Україні. Так, 65% жертв торгівлі людьми – це молоді жінки та дівчата, яких, як правило, вербують з метою сексуальної експлуатації.

“Жінки та дівчата постають перед економічними труднощами, фізичною небезпекою, відокремленістю від соціальних мереж. Особливо під час масового переміщення це збільшує швидкість потрапляння жінок до торговців людьми. Багато суб’єктів з перших днів війни в Україні попереджали про ризики торгівлі людьми”, – підкреслила Бішоп.

Водночас в Україні вже існує багато заходів з плану реалізації протидії сексуальній експлуатації, підготовлених під керівництвом українського уряду за участю Спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань конфліктів, а також партнерів з громадянського суспільства.

Цей план включає заходи щодо зменшення вразливості, підвищення кваліфікації правового захисту та економічної безпеки, а також посилення міжвідомчої співпраці на всіх рівнях.

Раніше ZMINA писала, що на початку листопада у Києві прокурори викрили та повідомили про підозру девʼятьом особам, які вербували жінок для сексуальної експлуатації за кордоном та в Україні. Жінок шукали серед блогерок та учасниць конкурсів краси, пропонуючи їм нібито модельну карʼєру за кордоном. 

Нагадаємо, що в Україні є телеграм-бот “Залишайся в безпеці”, у якому можна дізнатися, як не стати жертвою торгівлі людьми, безпечно працевлаштуватися в Україні та за кордоном, розпізнати потенційних зловмисників, а також до кого звернутися по допомогу.

Читайте також: Як не стати жертвою торгівлі людьми під час війни: поради

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter