Українські школярі в Ірландії цьогоріч не зможуть скласти НМТ

Дата: 22 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У 2024 році українські школярі, які через повномасштабне російське вторгнення опинились в Ірландії, не зможуть скласти національний мультимедійний тест. 

Про проблему у соцмережах розповіла мати школяра Наталя Красненкова

Ілюстраційне зображення. Фото: osvitanova.com.ua

НМТ – комп’ютерний онлайн-тест, що у 2024 році складається з чотирьох блоків: українська мова, математика, історія України та один предмет на вибір. На виконання завдань дітям дають чотири години з перервою. 

Тестування не можна пройти вдома, адже воно відбувається в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених як у населених пунктах України, так і за кордоном. Цьогоріч проведення тесту організували в 54 містах 31 країни світу, втім, Ірландія до переліку не потрапила, попри те, що у попередні два роки випускники могли скласти тест в Дубліні. 

В українському Центрі оцінювання якості освіти на запит Красненкової відповіли, що Ірландія не змогла надати приміщення для проведення НМТ “через особливості освітнього процесу в цій країні”.

“Тож випускникам варто вибирати з переліку іншу країну, куди б вони могли прибути для проходження тестування”, – радять у центрі. 

За словами матері школяра, варіант відправитись в іншу країну для проходження тесту є нездійсненним для частини українців у Ірландії, і причиною цього не завжди є відсутність грошей на квитки. 

“В Ірландії люди, які живуть в державному житлі, потрапляють під “протокол нульової відсутності”, тобто на кожен виїзд вони мають отримати дозвіл від служби розміщення UCTACT. Виглядає це так  – ти відправляєш туди лист з проханням про в’їзд, доводиш причину, підкріплюєш її доказами й лише після їхнього дозволу виїжджаєш. Такий дозвіл можна чекати місяцями, бо служба перевантажена. Якщо ти виїжджаєш без дозволу, то ти можеш втратити житло”, – розповідає мати школяра. 

Тож, за її словами, родини випускників мають обирати: пропустити НМТ через неотриманий вчасно дозвіл або виїхати та втратити житло.

Нині, за даними департаменту освіти, щонайменше 18 155 українських учнів зарахували до шкіл по всій Ірландії. З них понад 11 тисяч учнів початкових шкіл. 

Нагадаємо, що торік російські хакери атакували мережу та компʼютери учасників НМТ. 

Фотографія обкладинки: proslav.info

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter