Під час НМТ російські хакери атакували мережу та компʼютери учасників

Дата: 17 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Під час цьогорічного національного мультипредметного тесту абітурієнти зіткнулися не лише з численними повітряними тривогами та підвисаннями компʼютерів, а й хакерськими атаками, які сповільнювали роботу системи. 

Про це заявила директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко в інтерв’ю “Новій українській школі”.

Фото: Unsplash

“Безперечно, це була досить складна сесія і через численні повітряні тривоги, які переривали тестування, і зависання системи, і хакерські атаки. Але основна сесія НМТ таки відбулася, і 260 381 учасник уже отримав свої результати та може далі вступати до вишів”, – зазначила Вакуленко. 

За її словами, зауваження учасників НМТ щодо технічних проблем справедливі. Центри тестувань зіткнулися з великою кількістю хакерських атак, більшість із яких вчинялася з території Росії. Зловмисники, як наголошує директорка УЦОЯО, намагалися перевантажити нашу систему тестування, тому вона підвисала.

Вакуленко пояснила, що поки зарано казати про те, як процес проведення тестування вдосконалюватимуть наступного року, оскільки цьогорічні сесії досі тривають.

“УЦОЯО гнучко реагує на виклики. Наприклад, ті самі технічні проблеми у вступників до магістратури вже майже не з’являються, бо розробники тестової платформи змогли знайти способи розвʼязати це питання”, – додала вона.

Раніше ZMINA писала, що на основну сесію НМТ, яка відбулася в найбільших містах України та в 47 містах за кордоном, зареєструвалася 281 тисяча випускників. Більшість із них змогла відвідати екзаменаційні центри та скласти тестування, однак понад 500 учасників не завершили тестування через тривалі повітряні тривоги. 

Нагадаємо, що цього року Український центр оцінювання якості освіти зафіксував безпрецедентну кількість виявів недоброчесності вступників. Показово, що порушували правила як учасники, що складали національний мультипредметний тест в Україні, так і ті, що проходили тестування за кордоном.

Читайте також: Мультипредметний тест для дітей з інвалідністю: чи враховує всі особливі потреби і чи реально його скласти біженцям за кордоном?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter