ОБСЄ має створити моніторингову місію для звільнення цивільних українців з російської неволі – представниця МІПЛ

Дата: 02 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У лютому 2024 року оголосили про створення Коаліції держав, які б опікувалися питаннями звільнення з російської неволі українських цивільних. Однак, на думку українських правозахисників, це не дало результатів. Тому українські правозахисники пропонують створити на базі ОБСЄ аналітичний центр із залученням міжнародних експертів, які б розробили для цієї коаліції дорожню карту звільнення цивільних.

Про це під час першого пленарного засідання Варшавської конференції ОБСЄ з людського виміру повідомила голова Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Ольга Решетилова

Фото: МІПЛ

За її словами, станом на сьогодні МІПЛ ідентифікувала 1887 українських цивільних, які перебувають у російській неволі. Водночас таких людей може були більше, оскільки росіяни продовжують викрадати людей на ТОТ.

Також Решетилова вважає, що ОБСЄ має створити спеціальну моніторингову місію для звільнення українських цивільних. Через складну політичну ситуацію місія необов’язково має складатися з представників західних країн, наприклад можна залучити представників Центральної Азії.

“Я переконана, що серед наших колег з Казахстану чи Узбекистану є багато відданих правозахисників. Нещодавнє звільнення російських політв’язнів показало, що знайти способи тиску на Росію реально, – наголосила вона.

На думку Решетилової, судилищами над цивільними та військовими Росія намагається перекласти відповідальність за скоєні нею воєнні злочини на українців. Так РФ створює власну правову реальність, підриваючи в такий спосіб міжнародне правосуддя.

“Єдиний можливий спосіб задокументувати й цей злочин – забезпечити присутність західних дипломатів на судових засіданнях над українцями“, – наголосила правозахисниця.

Нагадаємо,  ZMINA разом з Регіональним центром прав людини, Правозахисним центром “Вясна”, БелПол та Freedom House організовують паралельний захід “Вкрадене дитинство: як білоруський режим стирає ідентичність українських дітей через переміщення, перевиховання та мілітаризацію” під час Варшавської конференції з людського виміру.  

Також ZMINA, “Крим SOS” та Кримська правозахисна група проведуть паралельний захід “Життя в неволі: 10 років окупації українського Криму та спротив російській агресії” в межах Варшавської конференції з людського виміру за підтримки Постійного представництва Ірландії в ОБСЄ та Фундації Дому прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter