Українські правоохоронці порушили справу за чергові переслідування “Свідків Єгови” в Севастополі

Дата: 02 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися
Прокуратура Автономної Республіки Крим та Національна поліція автономії порушили кримінальне провадження через незаконні обшуки в помешканнях вірян “Свідків Єгови” та затримання, які відбулися 1 жовтня в Севастополі. 
 
Про це інформує пресслужба Прокуратури АРК. 
 

“Кримінальні провадження розпочато за ч. 2 ст. 162, ч. 2 ст. 146 КК України (“Порушення недоторканності житла”) та (“Незаконне позбавлення волі”). За вказані незаконні дії передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років”, – мовиться в повідомленні пресслужби.

У відомстві нарікають, що з початку тимчасової окупації Криму Росія заборонила роботу релігійної організації “Свідки Єгови” на півострові. Її прихильники не мають права на зібрання і зазнають систематичних незаконних кримінальних переслідувань.
 
Сторінка регіональної організації “Свідки Єгови в Росії” повідомила про обшуки 1 жовтня та затримання вірян.
 
“У Севастополі із 6-ї ранку силовики в камуфляжі залазять у будинки вірян за трьома адресами, проводяться обшуки. Двох чоловіків відвезли для допитів у відділення однієї з місцевих силових структур. Поки невідомо, чи пов’язані спецзаходи зі справою проти Віктора Сташевського, – йдеться в повідомленні.
 
“Крим.Реалії” повідомляє про обшуки за дев’ятьма адресами. Російські силовики затримали щонайменше п’ятьох людей для проведення слідчих заходів та порушили кримінальну справу стосовно вірян, одним з яких є колишній голова релігійної громади в місті Євген Жуков.
 
Джерело “Крим.Реалії“, яке з міркувань безпеки попросило залишитися анонімним, підтвердило інформацію про проведення обшуків у Севастополі. За його даними, усі п’ятеро перебувають в ІТТ. У п’ятницю мають відбутися “судові засідання”, на яких затриманим оберуть запобіжні заходи. Які точно звинувачення висунули затриманим, поки невідомо.
 
Публічних коментарів російських силовиків щодо обшуків у Севастополі немає.
 
Нагадаємо, у незаконному “Гагарінському районному суді Севастополя” тривають засідання в справі місцевого жителя Віктора Сташевського. Чоловіка звинувачують в організації діяльності “Свідків Єгови”.
 
Увечері 4 червня 2019 року ФСБ Росії провела обшуки щонайменше в дев’ятьох будинках вірян у Криму і Севастополі. Віктора Сташевського тоді затримали, проте наступного дня його відпустили під підписку про невиїзд. Щодо нього порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 282.2 КК Росії (“Організація діяльності екстремістської організації”).
 
Представники організації називають такі заходи “облавою” і продовженням систематичного переслідування за віру.
 
Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання.
 
Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території: у листопаді минулого року в Джанкої співробітники ФСБ Росії провели обшуки й затримання за кількома десятками адрес. Тиску зазнають і єговісти на Донбасі.
 
Правозахисний центр “Меморіал” вважає заарештованих “свідків Єгови” політв’язнями й вимагає припинити переслідування, пов’язані з їхньою релігійною належністю. У серпні 2018 року “Меморіал” визнав політв’язнями 29 прихильників цієї релігійної організації, яких у Росії звинуватили в екстремізмі.
 
У 2018 році стало відомо, що організація “Свідки Єгови” подала 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії.
 
Нещодавно делегація США в ОБСЄ засудила переслідування мусульман і “свідків Єгови” в анексованому Криму.
 
26 травня так званий “Верховний суд Криму” залишив без задоволення апеляційну скаргу на вирок про шість років позбавлення волі прихильникові “Свідків Єгови” Сергію Філатову.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter