Українські пенсіонери витрачають на комуналку чверть доходів

Дата: 01 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Однією з основних проблем для вразливих верств населення в Україні є доступність комунальних послуг, зокрема пенсіонерам доводиться витрачати тільки на послуги постачання теплової енергії чверть доходів.

Про це повідомили в Нацкомісії з держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

За словами членкині нацкомісії Ольги Бабій, яка посилається на дослідження відомства, частка витрат на послуги постачання теплової енергії від середньомісячного доходу домогосподарства становить 11 %, тоді як для людей похилого віку такий показник становить близько 25 %, що є критично великим рівнем.

Водночас вихід з такої ситуації, на думку членів комісії, полягає не тільки в субсидіях, що виділяють з бюджету, але й у підвищенні енергоефективності як з боку населення, так і з боку постачальників, а також у налагодженні комунікації між усіма суб’єктами процесу.
 
Нагадаємо, що, згідно з прогнозами Мінсоцполітики, поточного року рівень бідності (за критерієм витрати нижче фактичного прожиткового мінімуму) в Україні зросте до 45 %, що на 6,5 % вище за цей показник 2019 року. Водночас на початку року в Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) повідомили, що через спричинену коронавірусом соціально-економічну кризу понад 6 мільйонів людей в Україні можуть опинитися за межею бідності.
Правозахисники вже не перший рік кажуть про те, що в Україні немає офіційних документів, у яких визначалося б, що таке достатній рівень життя, право на житло, право на охорону здоров’я, медичну допомогу та на поліпшення соціально-економічного становища, а тому закликали владу уточнити в Конституції ці права. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter