Українські організації отримують фішингові листи зі шкідливим програмним забезпеченням

Дата: 29 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Українським організаціям надсилають листи зі шкідливим програмним забезпеченням. Вірус спрямований на те, щоб унеможливити доступ до даних на пристроях із Windows.

Про це у соцмережах повідомляє Лабораторія цифрової безпеки.

Листи з темою “Судовий запит №####” (номер може відрізнятися) начебто від Слов’янського міськрайонного суду (можливі інші варіації) надісланий начебто з домену court[.]gov[.]ua та містять багато граматичних помилок. Просять надати фінансову інформацію та заповнити форму за посиланням, які ведуть на заархівований файл, в якому замаскований під PDF-файл зі шкідливим програмним забезпеченням для ОС Windows“, – йдеться в повідомленні.

Таке шкідливе програмне забезпечення дозволяє хакерам керувати пристроєм віддалено.

Тих, хто отримав такі листи просять надсилати оригінали (.eml) в Лабораторію цифрової безпеки на zaraza@dslua.org.
Завантажити оригінал листа можна тут: bit.ly/3zeQYEg

Якщо ви відкривали вкладений файл – вимкніть комп’ютер та зверніться до ІТ-спеціалістів або до Цифролаби“, – зазначають в лабораторії.

Вперше цього року Microsoft виявив шкідливе програмне забезпечення, яке назвали Whisper Gate, 13 січня. У компанії кажуть, що його виявили у системах десятків державних і громадських організацій та компаній, втім, їхня кількість може бути значно вищою. 

Нагадаємо, схожу кампанію вже спостерігали у липні минулого року, тоді листи українським активістам надсилали начебто від поліції.

Фотографія обкладинки: Лабораторія цифрової безпеки 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter