Українські активісти отримують фішингові листи зі шкідливим програмним забезпеченням, нібито від імені поліції

Дата: 20 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні зафіксували нову фішингову кампанію: зловмисники розсилають шкідливе програмне забезпечення під виглядом електронних листів із поліції. Фішингові листи вже отримали кілька громадських активістів.

Про це повідомляє громадська організація “Лабораторія цифрової безпеки”.

Ми спостерігаємо нову фішингову кампанію зі зловмисним програмним забезпеченням. Листи вже отримало кілька громадських активістів. Зловмисники використовують підроблене поле відправника, воно начебто надсилається з домену Національної поліції з адреси pg2[.]npu@police[.]gov[.]ua і темою листа на зразок “Запит № ##### з Поліції від: 13.07.2021”, – йдеться в повідомленні.

У Лабораторії розповіли, що в листі, повному граматичних та орфографічних помилок, зловмисники вимагають “надати інформацію, зазначену в запиті” щодо “кримінальної справи”.

“У вкладенні архів зі “страшною” назвою “Запит у кримінальній справі №#######.rar”. У жодному разі не рекомендуємо відкривати цей архів, особливо якщо ви працюєте на операційній системі Windows. Він містить зловмисне програмне забезпечення, яке може скомпрометувати ваш пристрій, надавши зловмисникам доступ ваших чутливих та цінних даних. Якщо ви отримали цей або подібний лист, надішліть оригінал (.eml) листа на адресу zaraza@dslua.org. Тут інструкція, як завантажити оригінал листа: bit.ly/3zeQYEg., – пояснили в Лабораторії.

Нагадаємо, станом на кінець квітня 2021 року ZMINA зафіксувала 30 інцидентів переслідування активістів та правозахисників в Україні, на підконтрольних уряду територіях. Майже половину з них, а саме 14 випадків, зафіксовано в Києві.

Раніше ZMINA розповідала, чому кількість нападів на активістів зростає. 

Фотографія обкладинки: Лабораторія цифрової безпеки

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter