Українські музиканти відмовилися брати участь у фестивалі в Німеччині через росіянку Анну Нетребко. Організатори назвали рішення “політично мотивованим”

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

На Міжнародному травневому фестивалі у німецькому Вісбадені (IMF) відмовилися скасовувати виступ оперної прими, росіянки Анни Нетребко — через це українські музиканти повідомили, що не братимуть участі у заході. 

Організатори IMF у своїй заяві назвали таке рішення “політично мотивованим або нав’язаним політикою”.

Джерело: dzeninfra.ru

Вони розповіли, що отримали від державної міністерки з питань культури та ЗМІ Німеччини Клаудії Рот листи, які їй надійшли від гендиректора Національного оперного театру України Петра Чуприни та міністра культури та інформполітики Олександра Ткаченка.

У листі Ткаченка йдеться про те, що українська сторона не терпить будь-якої співпраці з людьми, які представляють російську культуру, а також будь-яких заходів, на яких буде представлена ​​російська культура, наголосили в заяві. Вимогу міністра “повністю вилучити російську культуру” з програми в IMF назвали неприйнятною.

Організатори пояснили, що на ранньому етапі повідомили головного диригента Миколу Дядюру та Національну філармонію про те, що серед запрошених на фестиваль артистів буде Нетребко. Попри це запрошення було прийняте. Тепер українські музиканти, зокрема й Харківський академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка, повідомили, що скасовують виступи, йдеться в заяві.

В IMF назвали таке рішення “політично мотивованим або нав’язаним політикою”, а також вважають “неправильним те, що українським артистам, які неодноразово запевняли, що хочуть виступити на Міжнародному травневому фестивалі 2023, перешкоджає це зробити держава”.

Організатори фестивалю висловили незгоду з тезою української сторони щодо необхідності “зробити вибір між культурою агресора і культурою демократичної держави”, назвавши це “фальшивою альтернативою”.

В IMF наголосили, що виступають проти загарбницької війни Путіна, але не можуть засуджувати весь російський народ і всю російську культуру. На їхню думку, “культура завжди живе людськими цінностями, які стоять вище націй”.

Раніше влада німецької федеральної землі Гессен та її столиці Вісбадена виступила проти участі Нетребко у фестивалі в травні 2023 року. Проте Гессенський державний театр Вісбадена не відмовився від своїх планів дозволити виступити співачці.

Нагадаємо, що Нетребко була довіреною особою Володимира Путіна на президентських виборах-2012 в Росії.

В грудні 2014 року співачка передала один мільйон рублів на відновлення театру “Донбас опера” в Донецьку, що постраждав від обстрілів росіян. Тоді ж вона сфотографувалася з “головою парламенту Новоросії” Олегом Царьовим. МЗС Австрії тоді засудив вчинок співачки, згодом вона попросила вибачення за нього.

В лютому 2022 року, через два дні після початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну, Нетребко опублікувала в інстаграмі пост російською та англійською мовами, де заявила, що виступає “проти цієї війни”, і назвала себе “неполітичною людиною”. При цьому наголосила, що “примушувати артистів або будь-якого громадського діяча публічно висловлювати свої політичні погляди та засуджувати свою батьківщину неправильно”. 

На початку березня 2022 року співпрацю зі співачкою припинили Баварська державна опера і Метрополітен-опера.

30 березня Нетребко засудила війну з Україною та дистанціювалася від президента та уряду Росії. Наступного дня Новосибірський державний академічний театр опери та балету заявив, що скасовує заплановані виступи оперної співачки через її “засудження дій” Росії та “відмову від Батьківщини”.

8 квітня співачка записала відеозвернення, в якому пояснила, що не йшла і не піде проти своєї Батьківщини.

“Життя — воно триває. Треба намагатися не піддаватися істеричним випадам, тиску, тому що на нас його надають. Правильно треба жити таким людям як ми, простим людям, артистам, не політикам. І ми їм покажемо єдину правильну точку зору та позицію, яка має бути в такій ненормальній ситуації”, — сказала артистка.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що понад 70 світових культурних організацій відмовилися від співпраці з Росією після її повномасштабного вторгнення в Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter