Українські медіа випустили сюжет про самогубство полярника, у якому звинуватили в смерті жінку

Дата: 13 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Низка українських медіа випустили сюжет про самогубство учасника полярної експедиції на українській станції “Академік Вернадський”, у якому принизили жінок і порушили базові журналістські стандарти. 

Аналіз одного із сюжетів, який вийшов на телеканалі “Україна”, опублікували на сайті “Детектора медіа”.

Сюжет під назвою “Смерть українського полярника” вийшов на телеканалі 11 травня. У ньому журналісти розповіли про загибель Василя Омеляновича, учасника полярної експедиції на українській станції “Академік Вернадський”. За попередніми даними, загиблий скоїв самогубство.

Глядачам розповіли, що Омелянович був учасником полярної експедиції вже вп’яте, він був “сильною та мужньою людиною – слабким його зробило кохання”. Далі колеги загиблого розповідають на камеру, що неназвана жінка, яка приїхала на станцію в складі сезонного наукового загону, “знову” завела роман із системним адміністратором, про що “знала вся експедиція”, але не знав Омелянович. Глядачам також розповіли, що один з учасників експедиції відмовився від цієї поїздки “саме тому, що в складі експедиції були жінки”. А він сам у коментарі каже, що “зимівля – дуже важкий процес” і навіть якщо “припустити думку”, що жінка може там працювати, то лише після проходження “відповідної підготовки”.

Автори сюжету розповіли, що вперше жінки поїхали на полярну станцію під час другої експедиції (нинішня – 25-та) і що така поїздка “закінчилася весіллям”, але після цього багато років жінок “не долучали” до експедицій. Про причини такого рішення в сюжеті нічого не сказали. 

“Так само не сказали й про найвідоміші факти: українська та російська полярні станції – єдині, де не працюють жінки. Також не розповіли журналісти про конфлікт, який триває вже декілька років, з приводу рішення відправити жінок до полярної станції. Багато хто виступає проти такого рішення керівництва Національного антарктичного наукового центру”, – розповідають експерти.

Василь Омелянович

У сюжеті також цитують ще одного учасника полярної експедиції (21-ї), який прямо звинувачує керівництво Антарктичного центру в службовій недбалості – через те, що воно допустило “появу жінки в такому маленькому колективі”, а це начебто “призводить до конфліктів”. Водночас керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий сказав журналістам, що не хоче, щоб в ефірі обговорювалися питання, пов’язані з особистим життям загиблого, і можливі причини його загибелі, зокрема “любовна історія”. Він заперечив і проти того, щоб журналісти розголошували, де зараз перебуває жінка, про яку так багато говорили в сюжеті. Проте наприкінці сюжету глядачам розповіли, що вона разом з іншими членами попередньої, 24-ї експедиції, зараз на кораблі в Чилі, який через карантин поки що не може повернути українців додому.

Експерти “Детектора медіа”, які аналізували сюжет, дійшли висновку, що в ньому журналісти транслюють сексистські твердження людей, які навіть не перебували на станції в той момент, коли сталася трагедія, і видають свої домисли за факти.

“Журналісти самі озвучують у сюжеті сексистські та мізогінні твердження, повністю підтримуючи припущення людей щодо причини загибелі члена експедиції. Більш того, журналісти разом з тими, у кого вони беруть коментарі, по суті, звинувачують жінку в тому, що вона довела людину до самогубства. Хоча наразі поліція тільки розглядає самогубство як одну з версій загибелі Василя Омеляновича”, – зауважили вони.

Наразі сюжет телеканалу “Україна” відсутній на офіційному акаунті медіа на YouTube.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter