Українські хакери знищили базу даних космічної гідрометеорології Росії – ГУР

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Українські хакери з групи BO Team знищили базу даних російського далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології “Планета”.

Це матиме руйнівні наслідки для Росії, повідомили в Головному управлінні розвідки України (ГУР).

Джерело: ГУР

Центр займається прийманням та обробленням даних із супутників і забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних субʼєктів, зокрема міністерство оборони, генеральний штаб та служби міністерства з надзвичайних ситуацій РФ.

Джерело: ГУР

Українські хакери проникли в базу даних центру й знищили 280 серверів. Обсяг знищеної інформації – близько 2 петабайтів 200 мільйонів гігабайтів. Вартість втраченого росіянами цифрового масиву може становити щонайменше 10 мільйонів доларів, уточнили в ГУР.

Серед знищеного є метео- та супутникові дані та напрацьовані роками унікальні дослідження.

Знищення бази даних повністю відрізало від мережі російську станцію в Арктиці на острові Більшовик. Структура виконує важливі завдання у військовій сфері держави-агресора, йдеться в повідомленні.

Робота суперкомпʼютерів у далекосхідному центрі паралізована та не підлягає відновленню в повному обсязі. Один такий комп’ютер разом із програмним забезпеченням коштує 350 тисяч доларів. За умови санкцій проти РФ повторно отримати таке програмне забезпечення фактично неможливо.

Внаслідок кібератаки десятки російських стратегічних компаній, які працюють на “оборонку” і відіграють ключову роль у підтримці російських окупаційних військ, тривалий час залишатимуться без критично важливої інформації та сервісів, наголошується в повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що есбівці викрили чергову російську ІПСО, яка через email-розсилання намагається посіяти паніку серед українців. Частину адрес уже заблокували, втім українців закликають бути пильними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter