Українські громадські організації закликали міжнародних спонсорів не фінансувати відбудову дитячих інтернатів

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Українські громадські організації попросили міжнародних партнерів, що виділяють кошти для відновлення України, не фінансувати відбудову інтернатів, де діти перебувають цілодобово. Громадські діячі вкотре наголосили, що подібна практика виховання дітей є небезпечною та шкідливою.

Про це пише “Українська правда. Життя” з посиланням на спільну заяву ГО.

Фото: “Факти”

За словами діячів, понад 80 років досліджень показали, що діти, які зростають в інтернатах, частіше мають затримку когнітивного та фізичного розвитку, а також проблеми з законом. Тоді як менше ніж 10% випускників подібних установ успішно соціалізуються після виходу за його межі.

У спільній заяві громадських організацій також зазначається, що у часи пандемії коронавірусу та з початком повномасштабної війни в Україні 80% дітей з інтернатних закладів повернулися додому. Отже, це доводить той факт, що в існуванні інтернатів немає потреби. 

Діячів турбує звіт – “Друга швидка оцінка збитків і потреб України 24 лютого 2022 – 24 лютого 2023”, підготовлений Світовим банком разом з Європейським Союзом, Організацією Об’єднаних Націй та урядом України. Станом на грудень 2022 року, потреби в реконструкції житлових закладів для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, дітей оцінили в суму 117,29 мільйона євро. Тоді як 1,01 мільйона євро виділять на допомогу реконструкції інституційних закладів.

Відомо, що до війни Україна мала один з найвищих рівнів проживання дітей в інтернатах у світі. Понад 90% цих дітей мали хоча б одного з батьків, і лише 8% – це сироти або діти, позбавлені батьківської опіки та піклування.

“Така тенденція свідчить про те, що свої зусилля українська держава в першу чергу має спрямовувати на розбудову інфраструктури з підтримки сімей з дітьми, створення альтернативних форм сімейного догляду та виховання”,  – наголошують у заяві громадські активісти.

Громадські організації наголошують, що, як альтернативу інтернатам, в Україні важливо впроваджувати доступні інклюзивні послуги. 

Раніше ZMINA писала, що під час надзвичайного стану особливо гостро постає питання забезпечення прав людини для осіб з інвалідністю, які проживають в інтернатних установах та інших місцях несвободи. Нині експерти наголошують на важливості реформування інтернатної системи та пошуку якісної альтернативи, яка відповідала б нормам Європейського Союзу.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Україна втратила контроль майже над усіма офіційними державними установами на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, під російською владою опинилися соціально-медичні установи – дитячі будинки, геріатричні пансіонати, психіатричні лікарні.

Наразі немає точних даних про те, скільки таких установ опинилися під тимчасовим контролем окупантів. Ще складніше підрахувати кількість людей, що там перебувають, адже сили РФ серед іншого переміщують їх окупованими територіями, а також вивозять до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter