Українські біженці відкрили різдвяний ярмарок у столиці Болгарії

Дата: 20 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Українці, які виїхали з країни через повномасштабну війну, відкрили різдвяний ярмарок у столиці Болгарії Софії, представляючи свою кухню, ремесла та святкові традиції. Різдвяний ринок відкрито з 19 грудня до кінця грудня.

Про це повідомляє The Sofia Globe.

Фото: The Sofia Globe

У ярмарку беруть участь понад 20 невеликих українських компаній та підприємців, а також українські кухарі, пекарі та ремісники.

Традиційні страви та сувеніри ручної роботи продаються у двох різдвяних будинках української громади біженців у Різдвяному парку на площі Славейков у Софії.

Ярмарок відбувається за підтримки ЮНІСЕФ у межах кампанії “Різдво можливе для кожної дитини”. Кампанія спрямована на те, щоб дати голос українським сім’ям, які знайшли притулок у Болгарії, і сприяти їхній інтеграції та солідарності в болгарському суспільстві.

“Після майже 10 місяців перебування поза межами своєї країни українські сім’ї роблять усе можливе, щоб інтегруватися в спільноти, що їх приймають, вивчаючи болгарську мову, записуючи своїх дітей до школи, шукаючи роботу або відкриваючи малий бізнес.

Завдяки теплому прийманню та підтримці в Болгарії діти-біженці можуть спокійно відсвяткувати тут Різдво, а наші думки з усіма дітьми, які живуть у містах, зруйнованих війною, – зазначає представниця ЮНІСЕФ у Болгарії Крістіна де Брюїн.

Відвідувачі базару можуть скуштувати різні українські “делікатеси”, такі як вареники з різними начинками, сирники, борщ з пампушками, карпатський чай тощо. Також гостям пропонують традиційні різдвяні солодощі, які українські мами та бабусі готують на свята для своїх дітей та онуків. 

Фото: The Sofia Globe

Відвідувачі також зможуть придбати прикраси та іграшки ручної роботи українських біженок, а також сумки з традиційними прикрасами, свічки, аксесуари для дому та багато іншого.

На прилавках можна побачити незвичайні ялинкові прикраси та подарунки з бісеру, які зробила 11-річна Катерина з Донецької області.

“В Україні я мала багато захоплень, я займався спортом і музикою. Тепер мені залишається робити кільця, браслети та сережки з різноколірних намистин, які допомагають мені відірватися від негативних думок. Раніше я робила подарунки собі та своїм друзям з особливих випадків. У мене багато ідей, і я хочу, щоб ці прикраси отримали інші люди й змогли створити святковий настрій”, – сказала Катерина, яка у квітні евакуювалася з Бахмута і зараз навчається в школі в Харманлі.

Крім покупок, відвідувачі базару також зможуть зробити пожертву благодійним організаціям, які підтримують українських дітей-біженців у Болгарії. 

Згодом у святкуванні Різдва візьмуть участь і українські діти, які виконають традиційні українські та болгарські пісні.

Нагадаємо, що діти, які змушені були виїхати з України через повномасштабну війну, вивчають валлійську мову, щоб краще освоїтися в громадах на острові Англсі. Софія, Наталія та Данило з вересня щодня відвідують спеціалізовані уроки в Уельсі в школі Ysgol Moelfre і вже вільно володіють іноземною мовою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter