Українські банки мають обслуговувати кримчан без довідки ВПО – Нацбанк

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Українські банки зобов’язані обслуговувати жителів Кримського півострова без довідки внутрішньо переміщеної особи (ВПО).

Про це йдеться в листі-роз’ясненні Національного банку України.

Національний банк України

Нацбанк нагадує, що, згідно з валютним законодавством України, фізичні особи та фізичні особи – підприємці, які мають постійне місце проживання на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, є резидентами України.

“Вимоги валютного законодавства та законодавства у сфері фінансового моніторингу не містять винятків і особливостей щодо таких осіб і не передбачають обов’язкового отримання довідки внутрішньо переміщеної особи для цілей визначення статусу резидента і встановлення відомостей про місце проживання або місце перебування фізичної особи”, – мовиться в повідомленні.

Нацбанк рекомендує банкам переглянути внутрішні документи з питань фінансового моніторингу для запобігання випадкам відмови в обслуговуванні.

“Національний банк повідомляє в листі-роз’ясненні про неприпустимість дискримінації жителів Криму і міста Севастополя під час банківського обслуговування; необхідність надання повного доступу до фінансових продуктів і сервісів усіх громадян України, які проводять звичайні фінансові операції, щодо яких у банків відсутні підозри”, – наголошується в листі-роз’ясненні. 

Нагадаємо, у квітні співробітниця Ощадбанку зарахувала кримчанина до країни “Вільна економічна зона Крим”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter