В акції з “кров’ю” для російського посла в Польщі брали участь українські активістки, поліція зібрала їхні контакти

Дата: 09 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Українські активістки у Варшаві 9 травня завадили російському послу в Польщі Сергію Андрєєву покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили штучною кров’ю.

Про це розповіла одна з організаторок акції Ірина Земляна Радіо НВ.

Одна з організаторок акції у Варшаві, українська активістка Ірина Земляна. Джерело: фейсбук-сторінка Ірини Земляної

Вона повідомила, що разом з іншими активістками впритул підійшла до російського посла. Після цього вони розірвали на собі пакети зі штучною кров’ю, частина рідини вилилася на посла Росії та чоловіка, який його супроводжував.

Сергій Андрєєв. Джерело: East News

Українці та поляки, які прийшли на антиросійську акцію, не дали російському дипломату покласти вінок та квіти, після чого він зі своїм супутником утік під крики “фашисти”.

Прямо під час інтерв’ю на радіо до Земляної підійшли польські правоохоронці. Вони взяли в неї її паспортні та контактні дані. Також дані взяли в інших учасників акції. З якою метою це було зроблено, активістка повідомить пізніше.

Напередодні 9 травня посольство Росії в Польщі оголосило, що “змушене обмежити” формат заходів до “дня перемоги” через погрози в соцмережах.

Андрєєв усе ж таки вирішив потрапити на цвинтар радянських воїнів у Варшаві, щоб покласти квіти.

Коли посол РФ у Польщі прибув до цвинтаря, його оточили проукраїнські активісти. Після того як російського дипломата облили червоною фарбою, він перед тим, як утекти, висловив підтримку Володимиру Путіну, наголосивши, що “пишається своїм президентом”.

Нагадаємо, що 8 і 9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Водночас у Росії, а також на тимчасово окупованих територіях Півдня та Сходу України окупанти організовують так звані святкування “дня перемоги”, змушуючи населення брати в них участь під тиском. Вони також влаштовують постановні шоу для російського телебачення за допомогою колаборантів та ватажків бойовиків так званої “ДНР”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter