Українське законодавство містить 0% захисту ЛГБТ від насильства – Рада глобальної рівності

Дата: 09 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Українське законодавство містить 0% захисту ЛГБТ-людей від насильства. 

Про це свідчить звітна картка щодо забезпечення прав людини для ЛГБТ, підготовлена Радою глобальної рівності до організованого США саміту за демократію.

Спалення ЛГБТ-прапора біля Києво-Могилянської академії в Києві / Фото з праворадикального телеграм-чату

Карту опублікував у своєму твіттері Метью Шааф, адвокаційний директор організації Freedom Now, ексдиректор представництва Freedom House в Україні. Сам рейтинг підготувала Рада глобальної рівності – розташована у Вашингтоні коаліція міжнародних правозахисників та інтерсекс-активістів, які працюють у сфері захисту прав ЛГБТ. 

Так, документ містить 30 пунктів, розділених на три виміри: основні права, захист від насильства та соціально-економічні права.  

“Попри те, що Україна захищає основні права людини для ЛГБТ (70%), вона погано справляється із захистом від насильства (0%), а також дотриманням соціальних та економічних прав (20%)”, – зазначив Шааф.  

У категорії захисту від насильства Україна не отримала позитивної оцінки щодо жодного з десяти пунктів картки. Зокрема, українське законодавство про злочини ненависті не враховує сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності (СОГІ), відсутня відповідальність за поширення мови ворожнечі за цими критеріями; не заборонені непотрібні з медичної точки зору медичні втручання без згоди щодо інтерсексуальних людей та конверсійна терапія.

Крім того, в країні немає доступних притулків для ЛГБТ та розмежування у місцях позбавлення волі за гендерною ідентичністю, а не біологічною статтю.   

В категорії ж соціально-економічних прав в Україні на рівні Кодексу законів про працю заборонена дискримінація за ознакою СОГІ. 

Нагадаємо, що наприкінці листопада у Хмельницькому біля одного з місцевих клубів підпалили волосся 18-річній трансгендерній дівчині, вона отримала опіки обличчя. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter