Українська журналістка знімає фільм про переслідування в Італії нацгвардійця Марківа

Дата: 13 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Журналістка Громадського телебачення Ольга Токарюк знімає документальний фільм про загибель італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі, російського правозахисника Андрія Миронова на Донбасі та справу нацгвардійця Віталія Марківа, якого італійський суд відправив до в’язниці на 24 роки за нібито причетність до їхнього вбивства.

Трейлер фільму виклали на ютубі. 

Фільм “Не в тому місці, не в той час”, випуск якого планується восени поточного року, Токарюк готує в співпраці з трьома італійськими колегами. Журналісти побували на місці загибелі Роккеллі та Миронова під Слов’янськом та на пагорбі Карачун, де перебував Марків і українські військові. Також автори фільму провели слідчі експерименти та поспілкувалися з очевидцями подій, чиї свідчення раніше ніде не фігурували. У результаті, як розповіли творці, вимальовується картина, яка суттєво відрізняється від версії італійського суду.

Нагадаємо, що Марківа арештували у 2017 році за підозрою в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині. Там він працював у групі фоторепортерів із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Італійські прокурори вважають загибель Роккеллі умисним убивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про журналістів українській армії. Захист відкидає ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню. Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України щодо створення спільної слідчої групи, які висловлювали після арешту Марківа.

Відомо, що в слуханні справи Марківа італійський прокурор використовував публікації з пропагандистських російських медіа як докази винуватості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter