Українська ведуча Анжеліка Рудницька потрапила в трансфобний скандал, назвавши блогерку Монро “трансвеститом”

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Українська співачка та ведуча Анжеліка Рудницька обурилася, що Євробачення-2023 на каналі “Суспільне. Культура” коментували блогерка Монро та продюсер Олексій Гончаренко. У своїх соцмережах Рудницька назвала Монро “трансвеститом”, а Гончаренка – “телевізійним ватником”. Після того як на інцидент відреагували користувачі соцмереж, співачка видалила пост і написала новий, зазначивши, що не мала на меті когось принизити чи образити. 

Скриншоти з постами опублікувала Монро. 

“З дна постукали. Нагадаю, на дворі 2023 рік”, – написала Монро, опублікувавши скриншот. 

Відомо, що термін “трансвестит” вважається застарілим і некоректним. 

У коментарях до допису співачки ще одна українська телеведуча Марічка Падалко перепитала: “А хто з них ватник?” 

Тим часом у соцмережах на підтримку Монро виступили активісти. Зокрема, правозахисник Тимур Левчук написав: “Невгамовна Монро – справжня зірка і надбання українського шоубізнесу. Її професійний розвиток був складним у непростому середовищі, де було і досі є місце трансфобії. Наше суспільство повинне вчитися поважати різноманіття. Монро не лише заслуговує нашої повної підтримки, але і нагадує нам про важливість бути солідарними та толерантними”.

Згодом Рудницька видалила пост та опублікувала новий. 

“Сьогодні на мене вилили океан лайна за слово “трансвестит”, яке я необачно вжила замість “травесті”. Чи вкладала я в це слово негативну конотацію? Ні. Чи намагалася когось принизити чи образити? Ні. Чи ховаюся я від когось? Ні. Я готова вибачитися за те, що ми по-різному розуміємо слова. Але я готова і вислухати вибачення всіх тих, хто публікує свої паскудства стосовно мене. Толерантність – поняття не однобоке. Тож усім нам – мудрості”, – написала вона. 

Текст супроводжується скриншотами з вікіпедії, на яких міститься визначення термінів “трансвестизм” та “травесті”. У коментарях до цього допису зібралися як ті, хто поставився до Рудницької з розумінням або наголосив на недоречності цієї теми зараз, під час війни, так і ті, хто абсолютно підтримав Монро.

Відомо, що Невгамовна Монро – трансгендерна людина, блогерка, суспільна діячка. В минулому – телеведуча та дрег-квін і Drag queen – це термін, який використовується для опису виступів чоловіків, які одягаються в екстравагантні жіночі костюми та наносять макіяж з метою розваги.

Нагадаємо, що в грудні 2022 року гурт Kalush та виконавець Skofka потрапили в гучний скандал через нову спільну пісню “Батьківщина”. Шанувальників обурили рядки: “Воля – це дівчина, що любить дім, тільки “руским” би не дала”. Такі слова спричинили хвилю критики та гостру дискусію в мережі. 

Зображення обкладинки: фото із соцмереж
Анжеліки Рудницької та Монрітти Хачатурян

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter