Kalush і Skofka потрапили у скандал через обʼєктивацію у пісні “Батьківщина”

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Гурт Kalush та виконавець Skofka потрапили в гучний скандал через нову спільну пісню “Батьківщина”. Шанувальників обурили рядки: “Воля – це дівчина, що любить дім, тільки “руским” би не дала”. Такі слова викликали хвилю критики та гостру дискусію в мережі. 

Обговорення відбувається, зокрема у коментарях до посту виконавців. 

Новий трек “Батьківщина” співаки виклали у мережу 16 грудня, і станом на зараз його перегляди сягають вже майже півтора мільйона. Однак зростає і кількість негативних коментарів, де виконавців звинувачують у сексизмі та обʼєктивації. 

Так, у пісні лунають такі рядки: 

“Кулі-дебіли полетіли, бо не мали права вони на слова.
Воля – це дівчина, що любить дім, тільки руским би не дала”.

Після оприлюднення пісні на різних майданчиках почалося жваве обговорення того, наскільки доцільно порівнювати волю з дівчиною, і що саме вона “не дала” росіянам.

“Фраза огидна, справді відбиває бажання слухати всю пісню, хоч решта куплетів топ. Перезапишіть цей один рядок, подумайте, зробіть перевипуск і буде справді класний трек”, “Це об’єктивізація жінки! Всі все розуміють, що мається на увазі. Спитайте жертв сексуального насилля, що постраждали від армії РФ, що вони думають про пісню“, “То пишіть, що воля це хлопці, які люблять свій дім, але руським не дали, а не принижуйте дівчат”, – пишуть користувачі.

Skofka відреагував на критику на своїй сторінці в інстаграмі. Музикант пояснив, що в рядках, які викликали обурення, закладений зовсім інший смисл.

“Я чітко розумію, про що ви саме кажете, читаючи цей рядок, і дійсно, з такого ракурсу – це некоректне різке висловлювання і звичайно все візьметься до уваги. Ми поважаємо жінок і ні в якому разі ніяк не хотіли принизливо висловитися. Просто інший оригінальний ракурс погляду на суть цього рядочка затьмарив свідомість, тому і не звернулася увага, тому що і подумати погано не могли про наших дівчат, саме тому і не помітили різкість”, — написав Skofka.

Соліст гурту Kalush Олег Псюк також перепросив, визнавши, що невдало скоротив слова, через що слухачі побачили образливий сенс та додав, що, на його думку, гарний посил пісні зрозумілий кожній свідомій людині.

“У цьому рядку я заклав зовсім інший зміст, від того що ви почули. Я писав про ДІМ, а не про дівчину. Дім би не дала, дім би не віддала, тому що любить! Але при написанні, хто пише музику, той мене зрозуміє, часом ми скорочуємо якісь слова, якісь прибираємо, щоб воно влізло по звучанню.

Вже розумію, що я не вдало скоротив, і ви побачили іншу суть, образливу! Образливу, комусь для “волі”, комусь для “дівчини”. За що мені прикро і вибачаюсь, як би це складно не було”, – написав виконавець.

У коментарях до посту з вибаченнями слухачі просять перезаписати рядок пісні, викорінивши звідти подвійний сенс. 

Нагадаємо, що скандал через обʼєктивацію жінок нещодавно “розгорівся” також і у медіа, коли журналістки 5 каналу знялися для “календаря без цензури”. Проєкт позиціювали як волонтерську акцію для збору коштів на підтримку армії. Після цього низка ГО та медійників виступила із заявою, в якій засудила проєкт як сексистський, і закликала відмовитися від його проведення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter