Українські користувачі Starlink почали отримувати попередження за піратський контент

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

SpaceX почала надсилати попередження українським користувачам, які завантажують і розповсюджують неліцензовані фільми, серіали та інший контент, використовуючи торент-трекери через термінали Starlink; за повторні порушення компанія може накладати серйозніші санкції, включно з повним блокуванням доступу термінала до інтернету.

Про це пише видання АIN.

Джерело: pixabay.com

Українські користувачі Starlink, який запрацював у країні з початком повномасштабного наступу, переважно звикли вільно споживати піратський контент і також почали отримувати листи з попередженнями. Остання така скарга стосувалася нелегального завантаження фільму “Форсаж” через торент, уточнюється в повідомленні.

Як пишуть журналісти з посиланням на інформацію в спільноті “Народний Starlink”, перші такі попередження українські користувачі почали отримувати на початку 2023 року.

Загалом подібні повідомлення надходять тим, хто завантажує піратський контент, з 2021-го, але тоді сервіс ще не працював на території України.

Джерело: фейсбук-сторінка “Народний Starlink”

За спостереженнями користувачів Reddit, антипіратська політика SpaceX поширюється не на весь контент, а лише на той, що належить великим компаніям, які витрачають гроші на відстеження завантажень.

Зокрема, AIN розповіло, що користувач з ніком substrate-97 задля експерименту завантажував різні торент-файли впродовж двох місяців, але жодних повідомлень не отримував, доки не спробував одержати контент, що належить “компанії зі списку Fortune 500”, пишуть журналісти.

Джерело: АІN

Starlink підпорядковується загальному законодавству щодо порушення авторських прав, тому надсилає автоматичне попередження в разі завантаження піратського контенту. За повторні порушення санкції жорсткіші, включно з повним блокуванням доступу.

Попередження переважно надходять користувачам, які використовують торент-трекери для завантаження піратського контенту. Виявляють порушників кількома способами:

  • власник контенту має бота на торент-трекері, який спостерігає за всіма вхідними запитами;
  • торенти є загальнодоступними, тож якщо користувач оголосить про себе в загальнодоступному торенті, власник вмісту зможе ідентифікувати його IP.

Після цього компанія надсилає постачальнику послуг скаргу, а той переадресовує її користувачу.

За словами адміністратора спільноти “Народний Starlink” Володимира Степанця, порушення правил поводження з контентом дійсно може призвести до відімкнення сервісу.

“І хтось залишиться без зв’язку. Так, це значить, що качати з термінала Starlink торенти та іншу фігню наразі не варто, навіть якщо дуже хочеться. Так, це значить, що оператор мережі Starlink компанія SpaceX буде вимушена реагувати на такі скарги. І, найімовірніше, буде налаштовувати відповідні інструменти контролю, а може, й обмеження трафіку порушникам”,написав він.

Звичайною скаргою щодо авторських прав проти торентів є саме роздавання нелегального контенту, оскільки за замовчуванням користувач не лише завантажує його собі, а й роздає іншим користувачам уже завантажені файли. Покарання за розповсюдження піратських матеріалів є набагато суворішим, ніж просто завантаження для власного користування.

Нагадаємо, що компанію Starlink Ukraine внесли до Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг у червні 2022 року.

Раніше, у квітні того ж року, очільник Мінцифри Михайло Федоров повідомив, що в Україні зареєстрували Starlink Ukraine як представництво компанії SpaceX.

Держслужба спеціального зв’язку та захисту інформації також зазначала, що на період воєнного стану в Україні дозволили використання супутникового інтернету Starlink усім охочим.

Starlink – це проєкт компанії SpaceX, який за допомогою мережі супутників надає доступ до широкосмугового інтернету. Швидкість такого інтернету – до 1 Гбіт/с для кожного абонента, а користуватися ним можна в будь-якій точці Землі.

Високошвидкісний інтернет Starlink компанії SpaceX доступний на всіх семи континентах після того, як були отримані ліцензії в Нігерії й Мозамбіку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter