Україні відомо про 5 658 депортованих до Росії дітей

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

За час повномасштабного вторгення Росія депортувала з України на власну територію щонайменше 5 658 дітей.

Про це розповіла представниця Омбудсмана з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина

Фото: Aerial Recovery Group

Знищуючи українські міста, відмовляючи у створені гуманітарних коридорів, Росія, як наголошує Філіпішина, власноруч робить українських дітей сиротами, вбиваючи їхніх батьків, позбавляючи домівок, а потім, прикриваючись “великодушними намірами”, депортує, позбавляє мови, зв’язку з рідними та можливості повернутися до України.

“За даними російських ЗМІ, які посилаються на урядові структури РФ, кордон України з Росією (в тому числі кордони з тимчасово окупованими територіями України та РФ) перетнули понад 412 тисяч дітей. Відповідно до даних України, відомо про 5 658 депортованих дітей”, – каже представниця Омбудсмана. 

Такі дії Росії є порушенням Конвенції ООН про права дитини, Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. 

У червні очільниця МінТОТ Ірина Верещук розповідала, що до України вдалося повернути вже декілька десятків депортованих дітей. Історії повернення на батьківщину деяких з депортованих стають відомими, як-от, наприклад, історія 12-річної Кіри Обединської.

Її батько, багаторазовий чемпіон України з водного поло та екскапітан національної збірної Євген Обединський, загинув унаслідок авіабомбардування в Маріуполі 17 березня, а дівчинку росіяни вкрали, відвезли спочатку до окупованого Донецька й згодом до Росії. Нині вона перебуває зі своєю бабусею. 

Також повернули дев’ятирічного Іллю Матвієнка, який унаслідок російських обстрілів втратив у Маріуполі маму та опинився в РФ.

Повернути вдалося й двох інших примусово депортованих з Маріуполя підлітків – Івана Матковського та Максима Бойка.

Нагадаємо, що Росія скоює всі наявні типи тяжких воєнних злочинів проти українських дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter