“Україні треба вірити в справедливість”: у Гаазі провели зустріч щодо розслідування воєнних злочинів РФ в Україні

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У Гаазі відбулася конференція щодо розслідування злочинів, скоєних Росією в Україні, та забезпечення правосуддя. Міжнародні адвокати, прокурори та судді обговорили алгоритм притягнення винних до відповідальності з огляду на національні та міжнародні механізми. 

Про це повідомляє Укрінформ. 

Фото: Depositphotos

“Жорстоке повномасштабне вторгнення Росії в Україну кидає виклик усій системі міжнародного права. І ми повинні використовувати всі можливі засоби для забезпечення справедливості. Адже лише спільними скоординованими зусиллями ми можемо встановити повну картину подій, зібрати докази та досягнути істини”, – розповіла представниця посольства України в Гаазі Мирослава Красноборова.

За її словами, такі міжнародні експертні конференції важливі для української сторони, оскільки перемога у війні має супроводжуватися також перемогою на правовому фронті. Зокрема, для цього українські правоохоронні органи проводять власні національні розслідування, відповідні справи розглядаються в українських судах.

“Низка країн надає експертну допомогу в здійсненні розслідувань кримінальних проваджень. При цьому Офіс прокурора МКС проводить власне незалежне, неупереджене розслідування”, – зазначила представниця посольства.

Водночас фахівчиня з кримінального права Крістіна Ван ден Вінгарт наголосила, що Україні треба вірити в справедливість.

“Ви знаєте, що, коли йшла війна в Югославії, ніхто не очікував, що побачить Мілошевича чи Караджича в Гаазі. Візьмемо Сьєрра-Леоне: ніхто не очікував побачити Чарльза Тейлора, а він урешті-решт був притягнутий до відповідальності й покараний. Подивіться на Судан, на президента Аль-Башира, він довгий час був захищений, його не видавали суду, але зараз він у в’язниці”, – зазначила вона.

За словами Ван ден Вінгарт, притягнення винних до відповідальності відбулося завдяки зміні режиму. На її думку, це єдиний спосіб, завдяки якому можна побачити Путіна перед судом.

Нагадаємо, що у вересні президент України Володимир Зеленський створив робочу групу з опрацювання питання створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. 

Примітно, що трибунал буде не проти Росії як проти держави, а проти конкретних осіб, найвищого політичного і військового керівництва РФ за скоєння злочину агресії проти України. Для притягнення до відповідальності Росії як держави відповідну справу слухатимуть у Міжнародному суді ООН. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter