Українець уперше звернувся до суду Аргентини з позовом про воєнні злочини РФ

Дата: 16 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Потерпілий від катувань українець звернувся до Федерального суду Аргентини з позовом про воєнні злочини росіян. Він просить розслідувати його незаконне викрадення на окупованій території, утримання в нелюдських умовах та тортури, що скоювали військові армії РФ.

Це перша справа про воєнні злочини в Україні, яку скерували до суду поза межами Європейського Союзу чи США. 

Про це повідомляє Reuters.

Катівня в Ізюмі. Фото: Belkis Wille / Human Rights Watch (зображення ілюстративне)

Позивач не розкриває свого імені, оскільки частина його родини досі перебуває на окупованих територіях.

У позові чоловік описав, як 2022 року російські військові викрали його з роботи, утримували та катували протягом 20 днів. За його словами, у камері розміром близько 10 кв. м одночасно могли тримати від 10 до 20 людей.

Чоловік також дав свідчення про тортури, що він пережив за цей час. Так, росіяни під’єднували дроти до його вуха та пальця та катували струмом.

“Це було неймовірно боляче, і я втратив свідомість. Мені пощастило вижити. Багато людей усе ще там”, – передає Reuters слова позивача.

Чоловік знає ім’я одного з російських військових, що може бути причетним до катувань цивільних, кількох людей він називає за позивними. У зверненні також ідеться про людей, які керували центром утримання та фактично організували нелюдські умови тримання цивільних. 

Звернення до суду, що містить близько 70 сторінок, підготувала ініціатива українських та міжнародних журналістів та юристів з документування воєнних злочинів The Reckoning Project. 

У матеріалах викладено не тільки свідчення самого потерпілого, а й зібрано покази інших людей, яких росіяни утримували в тому ж місці. Крім того, до позову долучили висновки експертів ООН про те, що сили РФ застосовували подібну тактику тортур як на окупованих територіях загалом, так і у тому місці, де тримали потерпілого. 

Тепер Федеральний суд Аргентини має розглянути це звернення та вирішити, чи прийматиме він його. 

Нагадаємо, аналітики ZMINA опрацювали свідчення потерпілих, яких росіяни незаконно утримували в різних місцях на окупованих територіях у період із квітня 2022 до березня 2023 року. Більшість з опитаних зазначили, що їх катували, тримали в переповнених камерах, часто без туалету та доступу до свіжого повітря. 

Правозахисники наголошують, що сукупність таких злочинів може бути доказом систематичності та широкомасштабності російських злочинів – елементів, що становлять злочини проти людяності, зокрема.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter