Українцю, який займається видачею російських паспортів на Херсонщині, загрожує до 15 років ув’язнення

Дата: 28 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Громадянину України, колишньому поліцейському, який в тимчасово окупованому Генічеську на Херсонщині проводить видачу російських паспортів, оголосили підозру в колабораційній діяльності.

Про це повідомили у Херсонській обласній прокуратурі.

Джерело: Херсонська обласна прокуратура

Фігуранту справи підозра оголошена заочно, йому інкриміноване правопорушення за ч. 7 ст. 111-1 КК (добровільне зайняття будь-якої посади в незаконних судових та правоохоронних органах).

Слідчі встановили, що у травні експоліцейський перейшов на бік РФ та почав співпрацювати із представниками загарбницької влади. В умовах воєнного стану він добровільно обійняв посаду “начальника Генічеського РО ГУ Міністерства внутрішніх справ у Херсонській області”.

“Підозрюваний здійснює загальну організацію роботи незаконно створеного правоохоронного органу, у тому числі прийом та звільнення співробітників, а також забезпечує роботу так званого “відділу візово-паспортної служби” – структурного підрозділу у складі “Генічеського РО ГУ МВС у Херсонській області”, який організовує незаконну та примусову паспортизацію громадян України паспортами держави-агресора”, зазначають в прокуратурі.

Підозрюваному загрожує до 15 років ув’язнення без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном від 10 до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Нагадаємо, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну і дотепер Нацполіція розслідує близько 1200 кримінальних проваджень щодо колабораціонізму. Щомісяця в середньому відривають 160 справ.

Раніше ZMINA повідомляла, що на початку серпня Кабмін схвалив законопроєкти, розроблені командою Мінреінтеграції, що мають уточнити питання кримінальної відповідальності за колабораціонізм на тимчасово окупованих територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter