Українцеві Олександру Марченку, якого катували в Донецьку, ФСБ тепер інкримінує шпигунство

Дата: 19 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Замість замаху на контрабанду зброї слідчі ФСБ інкримінують Олександрові Марченку статтю про шпигунство. 

Про це виданню ZMINA повідомив його російський адвокат Денис Плужний

“Я ознайомився з постановою про притягнення обвинуваченого, з протоколом допиту та постановою про порушення кримінальної справи. Стаття про контрабанду “поглинула” в себе шпигунство. Тому що фабула лишалася така сама, що він начебто прибув до Росії, шукав клістрони, знайшов їх, але не придбав. Слідство вважає, що Олександр Марченко вчинив замах на державну таємницю, бо клістрони, які є складовими частинами зенітно-ракетного комплексу, належать до державної таємниці”, – розповів захисник.

Денис Плужний вважає, що інкримінування цієї статті однозначно свідчить про політичну вмотивованість справи. За його словами, чоловік не визнає провини, а під час допитів відмовляється контактувати зі слідством.

Олександр Марченко

“Щойно допит починається, він каже, що відмовляється давати свідчення у зв’язку з викраденням у Донецьку та тортурами. Усе, що він сказав у Донецьку, – неправда і вибито під час катувань. Ми сподіваємося, що Україна та Росія занесуть його до обмінних списків та обміняють. Але наразі в Росії не озвучують намірів занести його до такого списку. Про це я чую лише з українського боку. Найімовірніше, як показує російська практика, справу доведуть до суду, його засудять і лише потім обміняють”, – повідомив захисник. 

Санкція попередньої статті передбачає три з половиною роки ув’язнення, а статті про шпигунство – від 10 до 20 років. Наступного тижня суд має розглянути продовження запобіжного заходу. 

Як відомо, у жовтні рідні Марченка попросили Володимира Зеленського занести чоловіка до списку наступного обміну.

ZMINA тоді докладно розповідала, як у грудні минулого року українець вирушив до окупованого Донецька, аби подати документи на повернення викраденого автомобіля, який на початку бойових дій залишив у місті на станції технічного огляду.

Згодом Олександра затримали представники незаконного збройного формування, що називає себе “ДНР”, вибивали з нього свідчення та зізнання в нібито співпраці з СБУ. Потім його передали російським силовикам, які відправили його до Краснодара, де Марченко перебуває досі. Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав його політв’язнем. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter