Українців, які перебувають у російських місцях несвободи, змушують отримувати російське громадянство – Джелял

Дата: 26 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Наприкінці 2023 року росіяни почали змушувати українців, які незаконно перебувають у колоніях та в’язницях на території РФ, отримувати російські паспорти.

Про це розповів під час заходу “Незаконно засуджені Росією: як повернути їх додому?” колишній політв’язень, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, передає кореспондентка видання ZMINA. 

Він пояснив, що формально окупанти нікого не питали, а просто всіх оголосили своїми громадянами. Водночас Джелял сам був свідком того, як бранці відмовлялися отримувати російські паспорти.

На його думку, на відміну від України Росія не дотримується жодних прав та законів. Країна-агресор продовжує знищувати нашу державу. Звісно, українці не мають бути схожими на росіян і завжди повинні діяти у правовому полі.

“Але, я думаю, що наші люди, які знаходяться у полоні, хотіли б опинитися на волі, у будь-який спосіб. І це треба розуміти. Ми, як громадянське суспільство та держава, не можемо собі цього дозволити, тому що саме через це між двома державами йде війна”, – вважає він.

Колишній політв’язень закликає родичів ув’язнених радити їм відмовлятися від російського громадянства. Свою позицію він аргументує так: по-перше, росіяни будуть вважати їх своїми громадянами; по-друге, їх можуть залучати до участі у СВО.

“Моя позиція така, що краще залишатися в СІЗО, ніж потрапити під вогонь наших захисників. Тому це великий виклик для тих, хто там залишається (у неволі)”, – пояснює він свою позицію.

Водночас він нагадує, що не всі бранці мають доступ до правдивої інформації, бо змушені слухати російську пропаганду. Особливо важко тим, кого після винесення вироків етапують до колоній. Там єдине джерело новин – телевізор, з якого цілодобово поширюються брехливі новини.

Джелял відчув це на собі, перебуваючи півтора року в інформаційній ізоляції. Він знав про події в Україні лише від дружини та адвоката.

“Дружина як громадянський захисник виконала цю функцію. Якби не вони, я був би повністю відрізаний від правдивої інформації”, – зауважив він.

Він пригадує, що отримати інформацію про події у РФ можна було також через російських активістів. Вони надсилали політв’язням, до яких могли “дотягнутися”, відповідні листи (інформація про затримання, процеси тощо).

“Я не знаю, як їх взагалі пропускають. Звичайно, вони написані дуже обережно, але їх надсилають. І були такі випадки, коли одні й ті ж листи надходили декільком людям в одній камері. Перший абзац, це звернення особисто до тебе, а потім вже йдуть новини. І, на жаль, ніхто такого не робить з інформацією на окупованих територіях”, – зазначає колишній політв’язень.

Він радить спробувати співпрацювати з російськими активістами, щоб вони додавали у свої листи приховані новини про події в Україні. Це допоможе людям, які перебувають за ґратами, моделювати свою поведінку та триматися.

Після звільнення Джелял також пересвідчився у тому, що не всі рідні бранців готові співпрацювати й повідомляти інформацію про них. На його переконання, родини мають адвокатувати інтереси своїх близьких та докладати більше зусиль задля їхнього порятунку.

“Я розмовляв з Мустафою Джемілєвим, людиною, яка є досвідченою у цьому плані. Ми обидва прийшли до цікавого висновку – люди бояться щось робити. І наша сторона, і правозахисники, і самі родичі кажуть, що це може бути небезпечно для них. Оскільки вони знаходяться на окупованих територіях. Ви насамперед подумайте про те, як тій людині, яка там сидить. Вона – номер один. Її треба рятувати попри ризики”, – переконаний Джелял.

Нагадаємо, Наріман Джелял – кримськотатарський журналіст і політик, політвʼязень. Народився 27 квітня 1980 року в місті Навої Узбецької РСР. 1989-го разом з батьками повернувся до Криму. Закінчив школу в Джанкої, згодом вивчав політологію в Одеському національному університеті. Працював ведучим на телеканалі ATR, а також у газеті “Авдет”. Викладав історію і правознавство в Сімферопольській міжнародній школі.

З 2013 року – перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, керівник інформаційно-аналітичного підрозділу.

Джеляла затримали 4 вересня 2021 року через нібито “диверсію на газопроводі в Криму в селі Перевальне”. Того дня Наріману Джелялу, а також чотирьом його кримськотатарським колегам висунули підозру за частиною 2 статті 281 (“Диверсія”) Кримінального кодексу Росії, що передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 20 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter