Українці із зони бойових дій становлять 16% усіх біженців – дослідження

Дата: 05 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Українці, що евакуювались із зони бойових дій, становлять 16% усіх біженців. Чверть інших біженців становлять так звані класичні біженці – переважно жінки середнього віку з дітьми, які виїхали до Польщі. Інші біженці – це “квазітрудові мігранти”, які виїхали за кордон не тільки через війну, а й для роботи, а також “професіонали” – особи, які переважно працюють за спеціальністю.

Про це свідчать результати звіту “Біженці з України: наміри повернутися, вплив на українську економіку та рекомендації щодо державної політики”, для якого використали дані двох хвиль соціологічних опитувань, проведених дослідницькою агенцією Info Sapiens у листопаді – грудні 2022 та квітні – травні 2023 року. 

Фото: Canva

Так, за розрахунками дослідників, станом на кінець червня 2023 року за кордоном через війну перебувало 5,6–6,7 мільйона українців.

Переважна більшість із них – це жінки (найбільшою є частка жінок віком 35–49 років – 18%) та діти.

Тож “класичні біженці” не є дуже адаптованими до життя за кордоном, оскільки 41% українців з цієї групи ніколи раніше не був за кордоном.

До того ж вони переважно жили в населених пунктах, які перебували поза зоною бойових дій, але потерпали від ракетних обстрілів (Центр та Захід України, а також Одеська область). Відповідно, основною причиною виїзду за кордон були побоювання за власну безпеку.

Тоді як найадаптованішими до життя за кордоном є “квазітрудові мігранти”, оскільки 25% людей цієї групи вже мали досвід роботи за кордоном. Бойові дії і політика української держави найменше впливатимуть на їхнє рішення щодо повернення на батьківщину.

“Професіонали” переважно працюють за спеціальністю та менше готові працювати не за нею. До повномасштабної війни значна частина з них мала власний бізнес. Ця група є лояльнішою до України та частіше, ніж інші, планує повернутися до України.

“16% від усіх біженців – це люди із зони бойових дій, українці, які найбільше постраждали від війни. Люди з цього сегменту найбільш готові робити кроки для адаптації за кордоном.

Водночас вони також висловлюють найбільшу готовність до повернення в інший регіон України, якщо повернутися до їхнього рідного буде неможливо. Їх рішення щодо повернення залежатиме від створених умов для цього”, – йдеться у звіті.

За розрахунками дослідників, за різними сценаріями за кордоном можуть залишитися від 1,3 мільйона до 3,3 мільйона українців. Це на 0,4–0,6 мільйона більше, ніж було станом на грудень 2022 року. 

Така зміна є наслідком довшої тривалості воєнних дій та подальшої адаптації біженців до життя за кордоном. Неповернення українців матиме суттєвий вплив на українську економіку, яка може втратити від 2,7% до 6,9% свого ВВП щороку.

Нагадаємо, що перспективи вступу України в НАТО та ЄС є головними факторами, які мотивуватимуть українських біженців повертатися з Польщі додому після закінчення повномасштабної війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter