Українці, які втратили житло через воєнні дії, зможуть використати сертифікат “єВідновлення” для купівлі житла за програмою “єОселя”

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Верховна Рада схвалила законопроєкт, що дає змогу українцям, які через повномасштабне вторгнення РФ втратили житло, використати сертифікат “єВідновлення” для купівлі житла за програмою “єОселя”.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Наслідки російського обстрілу Києва. Архівне фото

“Наприклад, ви отримали житловий сертифікат “єВідновлення” за знищене житло на 2 мільйони гривень. Однак квартира, яку хочете придбати, дорожча і коштує 3 мільйони. Раніше в такому випадку потрібно було відразу доплатити з власних коштів або вибрати дешевше житло”, – зазначив посадовець.

Він додав, що відтепер частину суми угоди можна покрити сертифікатом “єВідновлення”, а на решту взяти кредит за державною програмою “єОселя”.

За словами Федорова, кредитна ставка для військових-контрактників, силовиків, учителів, медиків і науковців становить 3%, а для учасників бойових дій, ветеранів, переселенців і всіх, хто не має власного житла – 7%.

“Якщо у вас через війну зруйновано житло, подавайтеся на “єВідновлення” через “Дію”. Залишайте в застосунку заявку, щоб зафіксувати пошкодження й отримати сертифікат на нове житло. На іпотеку на житло теж подавайтеся через “Дію”. Це швидко, зручно і людяно”, – додав посадовець.

У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури зазначили, що для остаточної імплементації вже розробляють відповідні механізми взаємодії.

Нагадаємо, станом на початок лютого поточного року в Україні вже 500 родин скористалися житловим сертифікатом у межах програми “єВідновлення”. Українці отримали нові помешкання замість тих, які знищили російські окупанти.

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці січня поточного року в Україні розпочався новий етап програми “єВідновлення”, він передбачає надання компенсації на відбудову житла на власній земельній ділянці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter