Українці в окупації та за кордоном можуть звернутися по безоплатну правову допомогу онлайн: як це зробити?

Дата: 11 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Українці, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або за межами України, можуть отримати безоплатну первинну або вторинну правничу допомогу дистанційно.

Про це нагадали в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: БПД

У серпні поточного року чинності набрали зміни до закону про безоплатну правову допомогу, якими серед іншого розширили перелік тих, хто має право на її отримання, а також дозволили надавати допомогу дистанційно. 

Тепер звернутись із заявою можна за допомогою електронної пошти або акаунту в телеграмі. 

Якщо ви мешкаєте на окупованих територіях і не маєте кваліфікованого електронного підпису, то: 

  • заповніть або напишіть розбірливо від руки звернення та поставте підпис унизу документа; 
  • напишіть на копіях документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України й надають право на отримання допомоги, “З оригіналом згідно”, поставте дату та підпис; 
  • якісно сфотографуйте або заскануйте документи, щоб надіслати на офіційну пошту; 
  • підтвердіть свою особу під час відеозв’язку, посадовці можуть його записувати або ж зробити кілька знімків під час розмови;
  • за першої можливості, наприклад деокупації або виїзду з російської окупації,  треба або особисто чи через представника передати оригінал звернення та завірені копії документів до центру. 

Загальний строк розгляду звернення тих, хто потребує правничої допомоги, згідно з ухваленими цьогоріч змінами, не може перевищувати 10 днів. Втім, якщо звернення оформили неправильно, то його повернуть протягом трьох робочих днів, а надалі заявник або заявниця має право повторно подати його.  

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії лише чверть опитаних українців знали про систему безоплатної правової допомоги, а також де та як можна таку допомогу отримати.

ZMINA детально розповідала про те, як в Україні з’явилася система безоплатної правової допомоги та в чому полягає її унікальність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter