Українці та полковник з Москви: журналісти ідентифікували ще кількох військових, причетних до злочинів в Оленівці

Дата: 11 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У день, коли до колонії в Оленівці привезли полонених з Азовсталі, туди приїхав і тимчасовий виконувач обов’язків начальника Федеральної служби виконання покарань у Москві Кирило Попов. Ймовірно, саме він мав скоординувати роботу з полоненими у в’язниці.

Крім того, за свідченнями очевидців, вдалось ідентифікувати одного з наглядачів колонії, що безпосередньо брав участь у катуваннях утримуваних, – Юрія Дмитренка. До 2014 року він працював у пенітенціарних органах у Горлівці.

Про це йдеться у фільмі-розслідуванні Kyiv Independent “Куратори зла. Називаємо імена відповідальних за злочини в Оленівці”. 

Журналісти встановили, що 16 травня 2022 року тоді ще перший заступник начальника московського управління Федеральної служби виконання покарань Росії Кирило Попов виїхав з Москви до кордону з Україною в Ростовській області. Там сигнал його мобільного телефона зник на місяць – 17 червня він з’явився в тому самому місці та рушив назад на Москву. 

Троє українських колишніх військовополонених підтвердили, що бачили Попова в Оленівці в той період.

Крім того, журналісти дослідили повідомлення в медіа того періоду. Так, у деяких матеріалах Попова називали “командувачем угруповання Федеральної служби виконання покарань Росії в так званій “ДНР”.

Розслідувачі зателефонували Попову, однак той відмовився коментувати свою роботу в Оленівці.

Проте, за матеріалами фільму, саме він розбудовував роботу з українськими полоненими та командував персоналом колонії.

Журналісти також ідентифікували начальника опервідділу в’язниці В’ячеслава Якурнова, першого заступника начальника тюрми Дмитра Неєлова та його помічника Артема Потапчука. Також вдалося встановити імена кількох наглядачів – це громадяни України Василь Бакалинський та Юрій Дмитренко. Останній до 2014 року працював у пенітенціарній системі в Горлівці. 

Дмитренко, за словами колишніх полонених, був одним з найжорстокіших охоронців. Разом з напарником Кирилом Шакуровим він безпосередньо знущався з українських полонених, бив їх та випробовував на військовополонених різні методи катувань.

Улітку Офіс генпрокурора України оголосив підозру Шакурову в жорстокому поводженні з військовополоненими за попередньою змовою осіб. Тоді ж підозру видали ще одному українцю – Сергію Євсюкову. За даними слідства, саме він очолив та керував колонією, де утримували військовополонених.

Нагадаємо, Росія всіляко намагається приховати докази масового вбивства військовополонених в Оленівці в ніч із 28 на 29 липня 2022 року. За понад рік країна-агресор так і не допустила міжнародних слідчих та спостерігачів ані до самого місця вибуху, ані до потерпілих.

Зокрема, через це, зазначають правозахисники, на сьогодні в міжнародної спільноти відсутні механізми, які б дозволили розслідувати цю трагедію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter