Українці не довіряють російським ЗМІ, чиновникам, Раді та судам, але довіряють військовим і церкві

Дата: 10 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Найбільше українці не довіряють російським ЗМІ, українським чиновникам, Верховній Раді та судовій системі. Водночас найбільшу довіру серед українських громадян мають Збройні сили, волонтери та церква.

Такими є результати репрезентативного опитування Центру Разумкова, проведеного з 29 липня по 4 серпня  2021 року.

Загалом було опитано 2019 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Згідно з результатами, не довіряють російським ЗМІ 79% українців – це найбільший показник недовіри. 76% опитаних не довіряють державному апарату, тобто чиновникам. Також 75% українців висловили недовіру Верховній Раді, 74% – судовій системі, 72% – уряду та політичним партіям.

Прокуратурі та приватним банкам не довіряють 71% громадян. Також майже однаковий рівень недовіри зафіксували до Національного антикорупційного бюро (70%), Національного агентства з питань запобігання корупції (70%), Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (69%) та Вищого антикорупційного суду (68%).

Податківцям та митникам не довіряють 65%. Така ж частка громадян висловлює недовіру місцевим судам.

Конституційному Суду та Верховному Суду не довіряють 63%. Національному банку не довіряють 60%.

Президенту не довіряють 58% українців.

Із силового блоку найбільше не довіряють Національній поліції – 53%, рівень недовіри до Ради національної безпеки і оборони складає 51%, а до СБУ – 50%.

Своєю чергою найбільшу довіру серед державних та суспільних інститутів в українців викликають Збройні сили – 68%. Волонтерським організаціям довіряють 64% українців, і майже на такому самому рівні (63,5%) є довіра до церкви.

Державній службі з надзвичайних ситуацій довіряють 61% громадян. Окрім того, 57% опитаних довіряють голові населеного пункту, де вони проживають. Рівень довіри до прикордонників, Нацгвардії та добровольчих батальйонів майже однаковий – від 53,5% до 55%.

Висловили українці свою думку і щодо конкретних персоналій, які приймають рішення на державному рівні.

Так, до всіх політиків та державних посадовців, чиє прізвище було представлене в опитувальнику, респонденти висловлюють недовіру частіше, ніж довіру. Дещо частіше, порівняно з іншими, довіра висловлюється президенту Володимиру Зеленському. Йому довіряють 33% опитаних, однак не довіряють 61%. Спікеру Верховної Ради  Дмитру Разумкову довіряють 32% і не довіряють 49%.

Найчастіше респонденти висловлюють недовіру народному депутату від ОПЗЖ Віктору Медведчуку (78%), тоді як довіряють йому 12%, його соратнику по партії народному депутату Вадиму Рабіновичу не довіряють 74% і довіряють 14%, а депутату ВР від ОПЗЖ Юрію Бойку, відповідно, 73% і 18%.

Народному депутату і колишньому президенту Петру Порошенку не довіряють 75,5% і довіряють 18%. Рівень недовіри до політикині Юлії Тимошенко складає 72%, довіряють їй 20%.

А політику та колишньому міністру внутрішніх справ Арсену Авакову не довіряють, відповідно, 73% і довіряють 15%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter