Українці можуть вакцинуватися проти грипу в аптеках, проте наразі ліцензію отримав лише один заклад у Києві – МОЗ

Дата: 23 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні запустили новий механізм, який дозволяє проводити щеплення проти грипу безпосередньо в аптеках. Один з київських закладів першим отримав відповідну ліцензію на вакцинацію.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Ілюстративне зображення. Фото: Херсонська міська рада

Таку послугу можуть надавати лише ті аптеки, які пройшли перевірку й отримали офіційний дозвіл.

Для того щоб аптеки могли здійснювати вакцинацію, вони повинні відповідати низці вимог, зокрема мати ліцензію на медичну практику, необхідне обладнання, окрему кімнату для вакцинації та зону очікування для пацієнтів.

Зазначили, що наразі тільки одна аптека в Києві повністю відповідає встановленим стандартам. Вона розташована на вул. Велика Васильківська, 84/20. Також до проведення щеплень допускаються лише фармацевти, які пройшли спеціальну підготовку.

У вересні 2024 року ВООЗ організувала перший навчальний курс для провізорів, які хочуть отримати право надавати таку послугу. Громадянам, які бажають зробити щеплення, необхідно спочатку отримати рецепт від сімейного лікаря, придбати вакцину в аптеці, а після щеплення залишитися під наглядом протягом 30 хвилин.

МОЗ рекомендує робити вакцинацію в період з вересня до жовтня, щоб організм устиг виробити імунітет. Втім, за бажанням щеплення можна отримати в будь-яку пору року і місяць.

Нагадаємо, що після початку широкомасштабних бойових дій робота центрів масової вакцинації, які розташовувалися в торговельно-розважальних центрах та інших місцях, пристосованих для масових щеплень, була припинена через міркування безпеки. Проте мережа пунктів вакцинації, які функціонують в амбулаторіях, лікарнях та центрах первинної медико-санітарної допомоги, залишається активною.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter