Українці можуть отримати довідку ВПО за умови відсутності паспорта – “Крим SOS”

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Українцям, які втратили паспорти, юристи радять отримати у відділенні Державної міграційної служби або в центрі надання адмінпослуг  довідку про подання документів для оформлення паспорта громадянина України. 

Про це повідомила юристка правозахисної організації “Крим SOS” Анастасія Калініна.

Через неспровоковане повномасштабне вторгнення Росії в Україну низка громадян змушені покинути свої домівки та часто опиняються без паспорта, що необхідний для отримання довідки внутрішньо переміщеної особи та допомоги від держави.

Калініна повідомила, що через повітряні тривоги та перебої з електропостачанням терміни виготовлення паспорта збільшуються. Люди тривалий час залишаються без документів і можливості отримати допомогу як від держави, так і від міжнародних фондів.

Щоб зарадити проблемі, під час консультування громадян юристи “Крим SOS” радять отримати у відділенні Державної міграційної служби або в центрі надання адмінпослуг довідку про подання документів для оформлення паспорта громадянина України. Цей документ дозволяє громадянам отримати довідку ВПО.

Для цього потрібно звернутися до уповноваженої особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг за місцем фактичного проживання та після її отримання звернутися по отримання допомоги на проживання або до міжнародних фондів.

Щоб дізнатися більше про оформлення довідки ВПО та інші питання щодо прав переселенців, можна звернутися до спеціалістів гарячої юридичної лінії “Крим SOS” за контактами:

  • для дзвінків Україною та світом: +38096240123, +380952775355 (Viber, Signal, Telegram, WhatsApp);
  • для дзвінків та повідомлень у месенджери Viber, Signal, Telegram, WhatsApp: +380630771619

Гарачі лінії працюють з 9:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю, у суботу за номерами можна надсилати повідомлення в месенджерах.

Напередодні повідомлялося, що уряд ухвалив постанову, яка дозволить спростити порядок оформлення паспортних документів під час воєнного стану.

Нагадаємо, раніше ZMINA опублікувала інструкцію, про те як отримати, завершити оформлення чи продовжити дію закордонного та внутрішнього паспорта України під час війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter