Українці мають право претендувати на бюджетні місця у державних вишах Латвії – омбудсман

Дата: 11 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У державних вишах Латвії на бюджетні місця у конкурсному порядку мають право претендувати громадяни України зі статусом міжнародного захисту.

Про це йдеться на сайті омбудсмана Латвії.

Фото: Delfi

В Офісі омбудсмана, як приклад, наводять випадок, коли громадянці України зі статусом міжнародного захисту відмовили у бюджетному місці в одному з латвійських державних  вишів. Відмову обґрунтовували тим, що випускниця є громадянкою України, тобто іноземкою, хоча вона успішно склала державні централізовані іспити.

Виші мають докладно ознайомитися з чинним регулюванням, перш ніж відмовляти у можливості навчатися за кошти держбюджету“, – наголосили в Офісі омбудсмана.

Омбудсман зазначив, що Закон “Про підтримку громадянських мешканців України” передбачає виняток із загального порядку, встановленого Законом “Про вищі школи” для громадян України та членів їхніх сімей, які не можуть повернутися до своєї країни громадянства та набули статусу міжнародного захисту в Латвії.

Метою цього закону є надання підтримки цивільним особам України, які залишають Україну або які не можуть повернутися до України через збройний конфлікт, спричинений РФ, під час цього збройного конфлікту. Поміж іншого він передбачає, що навчальні заклади чи коледжі у межах свого фінансування мають право надавати знижки на оплату навчання громадянам України. Також громадяни України мають право претендувати на місце, що фінансується із державного бюджету, у конкурсному порядку.

Нагадаємо, що уряд Литви, на прохання української сторони, більше не покриватиме витрат на навчання для українських біженців. Утім, деякі університети й коледжі все ж продовжуватимуть безоплатно навчати українських студентів.

У 2022 році Литва дозволила українським біженцям навчатись у своїх вищих навчальних закладах безоплатно. Студенти, які вже розпочали навчання, зможуть закінчити його без сплати, але з вересня 2024 року ця можливість не буде доступна для нових студентів з України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter