Україна знову в трійці лідерок за кількістю скарг проти неї в ЄСПЛ

Дата: 25 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на кінець 2021 року на розгляді в Європейському суді з прав людини перебувало понад 70 тисяч заяв, більшість із яких стосуються Російської Федерації, Туреччини, України та Румунії.

Про це повідомили в суді. 

Фото: Global Look Press / Mateusz Wlodarczyk

Першою в списку країн, щодо яких подають найбільше скарг, є Росія з більш ніж 17 тисячами заяв, слідом іде Туреччина з більш ніж 15 тисячами заяв, Україна із більш ніж 11 тисячами та Румунія з 5690 справ. 

Уже не перший рік Україна разом з Росією, Туреччиною та Румунією входить до списку країн, на які найчастіше скаржаться до ЄСПЛ. Торік на розгляд чекали 10 250 справ проти України, однак держава так само перебувала на третій сходинці переліку. 

Активісти та журналісти, які вирішили з’ясувати, як Україна щороку опиняється серед лідерок – порушниць прав людини, встановили, що велику кількість скарг подають юристи з Росії та окупованих частин Донбасу. До прикладу, юрист на ім’я Олександр Малахов із 2014 до 2020 року загалом подав 771 скаргу, тобто майже 130 на рік. Водночас опитані дослідниками юристи, які також працюють над поданням скарг до ЄСПЛ, кажуть, що зазвичай кількість таких заяв не перевищує декількох десятків на рік.

Найактивніша група, що подає скарги, стосується приватної російської компанії – Міжтериторіальної колегії адвокатів “Клишин и партнеры”. Її засновник у минулому член російського парламенту, а серед клієнтів юрфірми низка російських державних структур, зокрема мін’юст РФ.

Нагадаємо, що за п’ять років Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини. Водночас влада не виконала більш ніж 60% зі 117 провідних рішень суду. Під провідними мають на увазі ті рішення, які визначають нову значну або системну проблему в країні.

У 2020-му уряд навіть створив спеціальну комісію для розв’язання цієї проблеми. 

Фотографія обкладинки: www.aa.com.tr

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter