Україна оскаржила повноваження Росії в ПАРЄ

Дата: 25 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Делегація України в Парламентській асамблеї Ради Європи оскаржила повноваження російської делегації. Цю пропозицію підтримали 38 голосами з п’яти національних делегацій. 

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Фотографія з відкритих джерел

Перша у 2021 році сесія ПАРЄ розпочалась 25 січня. Питання оскарження повноважень делегації Росії підняли українські депутати разом з колегами з Литви, Латвії, Естонії та Грузії.

“Росію “повертали” до ПАРЄ задля діалогу, як ми всі пам’ятаємо. Але його взагалі не простежується. Натомість вона заявляє через своїх представників, що вони “чхати хотіли” на думку цієї міжнародної поважної інституції, по суті, першої загальноєвропейської парламентської асамблеї в післявоєнний час”,розповідала голова української делегації Марія Мезенцева в інтерв’ю на сайті партії “Слуга народу”. 

Причиною оскарження стало порушення Росією статті 5 Статуту Ради Європи, у якій ідеться про обов’язки країн-членів поважати принцип верховенства права та гарантувати всім своїм громадянам захист їхніх прав та основних свобод. 

“У профільних комітетів є 24 години, щоб підготувати доповідь з цього питання, і далі буде голосування за підтвердження повноважень”, – зазначили в українській делегації. 

Нагадаємо, що Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році, після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж асамблеї, щоб повернути своє право голосу. Два роки РФ не сплачувала свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

До сесійної зали російська делегація повернулась у червні 2019 року. Однак невдовзі після цього в Москві силовики жорстко розігнали мітинги з вимогою прозорих та чесних виборів до Мосміськдуми, а тому члени асамблеї почали вимагати переглянути рішення про повернення РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter