Україна запросила МАГАТЕ на об’єкти, які Росія називає місцями розроблення “брудної бомби”

Дата: 24 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Україна запросила експертів Міжнародного агентства з атомної енергії відвідати мирні об’єкти в Україні, які російське військово-політичне керівництво останнім часом дедалі частіше називає місцями нібито розроблення “брудної бомби”. 

Про це розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба

Члени місії МАГАТЕ в Україні. Фото: IAEA

Напередодні, 23 жовтня, російські пропагандистські видання почали публікувати новини про нібито підготовку українською владою в співробітництві з Великобританією “брудної бомби” – зброї, що поєднує в собі радіоактивний матеріал зі звичайною вибухівкою.

Того ж дня російський міністр оборони Сергій Шойгу зателефонував міністрам оборони Франції, Туреччини та Великобританії, яким розповів про можливі “провокації з боку України”.

“Ми відкидаємо відверто хибні твердження Росії про те, що Україна нібито готується застосувати брудну бомбу на власній території. Світову громадськість не введуть в оману будь-які спроби використати це звинувачення як привід для ескалації. Ми також відкидаємо будь-які приводи для ескалації з боку Росії”,відреагували на це міністри закордонних справ США, Великобританії та Франції.

Очільник українського МЗС Дмитро Кулеба каже, що голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі на його запрошення відвідати ймовірні “місця розроблення брудної бомби” відповів згодою. 

“На відміну від Росії, Україна була і залишається прозорою. Нам немає чого ховати”, – додав міністр. 

Нині жодних деталей цих поїздок Кулеба не наводив. Так само про це не говорили в МАГАТЕ. 

Раніше очільник українського МЗС казав, що “брехня Росія про нібито плани України застосувати “брудну бомбу” настільки ж абсурдна, наскільки небезпечна”.

Аналітики з Інституту вивчення війни переконані, що заяви Росії є продовженням давньої інформаційної кампанії. 

Фото: ЕРА

Під час повномасштабного вторгнення Росія не вперше звинувачує Україну в нібито підготовці атак забороненими методами ведення війни. Російська пропаганда вже твердила про “експерименти” із сибірською виразкою та коронавірусом в Україні, які мали поширювати за допомогою птахів. У МОЗ ці звинувачення називали “хворими фантазіями”.

Фейки про “таємні біолабораторії” в Україні російська пропаганда почала поширювати задовго до початку війни, а ще раніше розповідала про подібне в Грузії.

Нагадаємо, що у вересні МАГАТЕ опублікувала звіт за підсумками візиту своєї місії на Запорізьку АЕС. Агентство підтвердило присутність російських військових на станції та закликало негайно припинити обстріл території АЕС та її околиць.

Фотографія обкладинки: Суспільне 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter