Україна закликала іноземні ЗМІ ігнорувати постановочний “престур” від росіян до Маріуполя

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) закликало іноземні ЗМІ утриматися від участі в будь-яких пропагандистських заходах Росії на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Маріуполі.

Про це йдеться в заяві МКІП.

Зруйнований росіянами Маріуполь. Джерело: полк “Азов”

Про те, що для створення фейків окупанти намагаються залучити іноземні ЗМІ на тимчасово окуповані українські території, стало відомо з повідомлення Головного управління розвідки Міноборони України. Зокрема, з 18 до 21 травня окупанти готують “престур” для представників ЗМІ, щоб показати зруйновані райони Маріуполя. 

До участі в “престурі” Міністерство оборони РФ хоче залучити представників ЗМІ Франції, США, ФРН, Японії, Греції, КНР, Білорусі, Індії, Венесуели, Болгарії та ОАЕ.

МКІП зазначає, що проведення таких заходів для іноземних медіа на тимчасово окупованих територіях є спробою російських пропагандистів створити маніпулятивну картинку подій в Україні для внутрішньої та зовнішніх аудиторій. 

У відомстві наголосили на тому, що окупанти мають намір звинуватити Україну у власних злочинах: руйнуванні міста та масових вбивствах мирних жителів. Щоб викласти все в реалістичну картинку, росіяни завезли до Маріуполя уламки українських боєприпасів, зібраних з окупованих районів Донецької області. Також задіяли людей, які гратимуть роль “місцевих очевидців”, з Донецька та Горлівки.

Міністерство категорично засудило саму можливість участі журналістів у цьому російському пропагандистському шоу. 

Водночас у МКІП нагадали, що перетин державного кордону чи лінії розмежування, перебування та будь-яка діяльність медіа, зокрема іноземних, на окупованих територіях регулюється законодавством України та міжнародним правом. Участь іноземних журналістів у будь-яких престурах на території України має відбуватися лише згідно з чинним законодавством нашої країни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter