Україна забов’язалась відмовитись від вугілля до 2035 року

Дата: 04 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Понад 40 країн, зокрема й Україна, зобов’язались відмовитися від вугілля та припинити всі інвестиції у розробку нових родовищ на внутрішньому та міжнародному рівні.

Про це повідомили у Powering Past Coal Alliance – коаліції країн, які прагнуть прискорити виведення викопного палива з обігу.

Фото: Vladimir Lapshyn for Heinrich Böll Foundation

Україна взяла на себе зобов’язання зупинити вугільну енергетику до 2035 року, одночасно інвестуючи в відновлювані джерела енергії та допомагаючи адаптуватися до нових умов працівникам та громадам. У коаліції такі плани назвали серйозним кроком для країни, що має один із найбільших у Європі запас вугілля.

Україну, як повідомили у британському уряді, разом з Фіджі, Колумбією, Кенією та Малі також відібрали для підтримки в рамках програми інтеграції відновлюваної енергії.  

Напередодні початку кліматичного саміту у Глазго коаліція Powering Past Coal Alliance заявляла, що швидке поетапне припинення викидів від вугільної енергетики – один із перших і найважливіших кроків, які світ повинен зробити для зупинення нагрівання планети. На електроенергетичний сектор, як зазначають фахівці, припадає чверть світових викидів парникових газів. 

Минулого року українські урядовці презентували концепцію “зеленого” енергетичного переходу країни до 2050 року, яка передбачає повне заміщення вугільної генерації та перехід економіки, яка базується на використанні вугілля, нафти та газу, до кліматично нейтральної в довгостроковій перспективі.

Фото: Reuters

“Вугільна галузь України – це 5 регіонів видобутку вугілля, 24 територіальні громади, 33 діючі державні шахти, 12 приватних шахт. Це 40 тисяч шахтарів тільки на державних шахтах. Це мономіста, бюджет яких більше ніж на 80% залежить від роботи вугільної галузі. Розуміючи це, ми повинні дуже виважено та відповідально підходити до реформування вугільної галузі”,зазначав вже цього року заступник міністра енергетики Олексій Кураков.

Наразі Міненергетики розробляє концепцію справедливої трансформації вугільної галузі. Задля цього урядовці визначають найменш рентабельні шахти, які не підлягають модернізації, оцінюють можливість та вартість створення робочих місць та визначають обсяг необхідної держпідтримки. Окрім цього, у Міненерго кажуть, що готуються на законодавчому рівні підтримати інвесторів, які створюють робочі місця на вуглевидобувних територіях. 

Нагадаємо, що раніше Україна разом з іншими країнами світу зобов’язалась припинити вирубування лісів до 2030 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter