Україна визначила трьох кандидатів на посаду судді ЄСПЛ: хто вони?

Дата: 17 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Україна визначила трьох кандидатів на посаду судді Європейського суду з прав людини. 

Про це з посиланням на Офіс президента повідомляє “Європейська правда”.

Микола Гнатовський, Гаяне Нуріджанян та Олександр Мережко

На посаду судді ЄСПЛ від України претендували 17 осіб. Як зазначили в Офісі президента, конкурсна комісія за допомогою відкритого голосування ухвалила одностайне рішення рекомендувати трьох кандидатів: Гнатовського Миколу Миколайовича, Мережко Олександра Олександровича та Нуріджанян Гаяне Сергіївну.

Микола Гнатовський – правозахисник, який із 2015 до 2021 року очолював Комітет Ради Європи із запобігання тортурам. Видання “Європейська правда” зазначає, що він є одним з найтитулованіших юристів-міжнародників з України, пов’язаних із Радою Європи.

Гаяне Нуріджанян – магістерка права Кембридзького університету, яка має досвід роботи в Раді Європи, Європейському суді з прав людини та Міжнародному кримінальному суді. Наразі вона викладає міжнародне та європейське право в Києво-Могилянській академії, однак, як наголошують журналісти, не має досвіду правозахисної діяльності. 

Олександр Мережко – народний депутат від партії “Слуга народу”, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та віцепрезидент ПАРЄ від України.

Їхні кандидатури мають винести на розгляд Ради Європи. 

Відомо, що кандидатом на посаду судді ЄСПЛ може бути громадянин України з високими моральними якостями, який має вищу юридичну освіту не нижче, ніж ступінь магістра. Він або вона повинні мати не менш ніж 10 років досвіду роботи у сфері права або стаж наукової чи науково-педагогічної діяльності в цій сфері або в галузі захисту прав людини та основоположних свобод.

Майбутній суддя водночас має ґрунтовно знати положення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, протоколи до неї та практику Європейського суду з прав людини, а також вільно володіти однією з офіційних мов Ради Європи, наприклад англійською або французькою.

Нагадаємо, що з червня 2010 року суддею ЄСПЛ від України є Ганна Юдківська. Однак термін її повноважень закінчився ще у квітні 2019 року, але їх продовжують автоматично до обрання наступного судді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter