Україна виплатить 7,5 тисячі євро довічнику, якого змусили зізнатися у злочині під тортурами

Дата: 05 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський Суд з прав людини виніс рішення на користь українського засудженого Миколи Сливоцького у справі “KLIMOV AND SLYVOTSKYY v. UKRAINE”. Чоловіка засудили до довічного ув’язнення за вбивство двох жінок, хоча сам підсудний визнав фактично одну свою провину – крадіжку мікрохвильової печі. ЄСПЛ ухвалив, що українські правоохоронці застосовували тортури, щоб отримати від Сливоцького визнання у вбивстві, яке лягло в основу обвинувального вироку.

Про це повідомив адвокат обвинувачуваного Олег Веремієнко, відповідне рішення також опублікували на сайті ЄСПЛ.

Акція на підтримку Миколи Сливоцького. Фото: фейсбук-сторінка Олега Веремієнка

“Рішення стосується фактів поганого поводження з боку правоохоронців на етапі досудового слідства, в т. ч. побиття, тримання в поганих умовах тощо з метою вибивання потрібних прокурорам “зізнавальних показів”, – зазначив адвокат.

За словами Веремієнка, Сливоцький відсидів фактично двадцять років за злочин, скоєний іншою людиною – серійним убивцею Сергієм Кравченком із села Таборівка Вознесенського району на Миколаївщині.

Микола Сливоцький. Фото: фейсбук-сторінка Олега Веремієнка

Тепер Микола має право на перегляд його справи. Захист вимагатиме його виправдання. Хоча, як зазначив адвокат українського в’язня, це може бути складно, адже “зараз у суді Миколаєва працюють друзі тих суддів, які виносили несправедливий вирок”.

Європейський суд з прав людини ухвалив стягнути з України на користь Миколи 7 500 євро за моральну шкоду. Таку ж компенсацію отримає засуджений за вбивство співмешканки Павло Климов, чию справу ЄСПЛ розглядав разом зі справою Сливоцького.

Більше про справу, фігурантом якої став Микола Сливоцький, можна прочитати в матеріалі ZMINA

“Призначений убивцею: як система засудила крадія мікрохвильовки до довічного”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter