Україна виплатить 18 тисяч євро компенсації переселенкам із Криму та Донбасу за те, що ті не могли голосувати на місцевих виборах

Дата: 21 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушення права чотирьох переселенок з Донбасу та Криму, які скаржилися на те, що не могли голосувати на місцевих виборах у 2015 році. За порушення статті 1 Першого протоколу № 12 (загальна заборона дискримінації) Європейської Конвенції з прав людини Україна має виплатити їм по 4,5 тисячі євро компенсації моральної шкоди.

Таке рішення суд ухвалив у справі “Селігененко та інші проти України”.

Заявниці були змушені переїхати до Києва після окупації Криму та початку бойових дій на Донбасі. У столиці вони зареєструвались як ВПО, однак у паспортах їхнім місцем реєстрації були зазначені непідконтрольні уряду території. 

У 2015-му заявниці вирішили голосувати на місцевих виборах, однак їм відмовили, а тому вони подали до суду. Спочатку суди першої інстанції постановили, що в Україні право голосу на місцевих виборах мають громадяни, які “належать” до своїх місцевих громад і проживають у відповідних виборчих округах. Згодом ці рішення підтвердив і апеляційний суд. 

“Заявники, як і будь-які інші ВПО, перебували в істотно відмінному становищі від громадян, які проживають у зареєстрованих місцях, і навіть від інших мобільних груп населення, які могли повернутися до зареєстрованих місць проживання та проголосувати там на місцевих виборах… заходи, спрямовані на те, щоб поставити їх у рівні умови з іншими, щоб мати можливість ефективно користуватися правом, гарантованим національним законодавством, – правом голосу на місцевих виборах, були необхідні, щоб уникнути дискримінації щодо них”, – наголошують судді ЄСПЛ.

Лише в липні минулого року виборцям в Україні, незалежно від того, де зареєстровано їхнє місце проживання, дозволили закріпити своє фактичне місце як виборчу адресу та проголосувати на місцевих виборах. Ці зміни стали можливими завдяки ухваленому наприкінці 2019-го Виборчому кодексу.

Раніше виборчу адресу можна було змінити, лише змінивши місце реєстрації, що позбавляло значну кількість виборців їхнього гарантованого статтею 70 Конституції права і Стаття 70. Право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними.. Голосувати за місцем фактичного проживання не могли не тільки переселенці, але й внутрішні мігранти, які, наприклад, кілька років працюють та живуть в одному місті, а зареєстровані в іншому. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter