Україна виконала всі вимоги для початку переговорів щодо вступу до ЄС – глава Єврокомісії

Дата: 11 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У вівторок, 11 червня, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що Україна виконала всі необхідні умови для початку переговорів про вступ до ЄС до кінця цього місяця.

Про це вона заявила на конференції з відновлення України в Берліні.

Фото: Reuters

Фон дер Ляєн зазначила, що нещодавно Україна схвалила план реформ, проведення яких є умовою для надання багатомільярдної макрофінансової допомоги ЄС на найближчі роки.

З огляду на це вона підкреслила, що Україна заслуговує на те, щоб держави ЄС почали з нею переговори про вступ.

“Україна виконала всі кроки, які ми визначили. І саме тому ми вважаємо, що ЄС повинен розпочати переговори про вступ з Україною вже до кінця цього місяця”, – заявила фон дер Ляєн.

Раніше ZMINA писала, що захист прав національних меншин був тим аспектом, який потребував значного законодавчого доопрацювання. Зрештою, після отримання статусу кандидата на членство в ЄС Україна оновила законодавчу базу щодо національних меншин, яка тепер відповідає міжнародним стандартам у галузі прав людини.

За останній рік Верховна Рада ухвалила три закони в галузі політики щодо національних меншин, а також схвалила 10 підзаконних актів для імплементації цих законів.

Крім того, була створена Рада громадських обʼєднань національних спільнот України, яка стала “голосом” 18 національних меншин, що проживають в країні.

Нагадаємо, що питання дотримання рівних прав нацменшин не єдине, яке потребувало уваги в контексті євроінтеграції. Європейська комісія також наполягатиме на забезпеченні рівності ЛГБТ-спільноти в політичному діалозі та підтримуватиме заходи, спрямовані на боротьбу з насильством, ненавистю та дискримінацією в країнах – кандидатах на вступ до Європейського Союзу.

Два місяці тому 30 українських правозахисних громадських організацій написали листа до президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, в якому висловили стурбованість щодо затримування ухвалення законодавства, яке стосується прав ЛГБТ-людей в Україні в контексті її євроінтеграційного шляху.

За дорученням Урсули фон дер Ляєн на лист відповів керівник Відділу верховенства права, боротьби із шахрайством та управління фінансами Генерального директорату з питань сусідства та переговорів щодо розширення Європейської комісії Вольфганг Нозар.

Він зазначив, що фундаментальні права, які охоплюють рівні права та боротьбу з дискримінацією, є основоположними цінностями Європейського Союзу і частиною критеріїв для вступу до Європейського Союзу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter