Україна відмовилася від Манхеттенського фестивалю короткометражок через покази для росіян

Дата: 22 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Україна відмовилася від 26-го Манхеттенського фестивалю короткометражок через те, що його організатори цього року вирішили відновити покази для росіян. 

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на інформацію від кінокомпанії “Артхаус Трафік”, яка була організатором показів в українських кінотеатрах.

Джерело: pixabay.com

Компанія розірвала відносини з фестивалем та його засновником Ніком Мейсоном.

Минулого, 2022 року, сеанси в Росії були скасовані, проте цього року спеціально для росіян фестиваль організував онлайн-перегляд із російськими субтитрами в понад 50 країн світу. А в Білорусі навіть заплановані офлайн-покази.

Як пояснила асистентка PR-менеджера “Артхаус Трафік” Альона Шилова, це фактично робить росіян найбільш привілейованими, оскільки глядачі з інших країн не мають настільки широких можливостей.

На сайті фестивалю існує пряма інструкція для резидентів РФ, яка пояснює, як обходити підсанкційні платіжні системи при купівлі квитка, що підтверджує орієнтованість саме на росіян, уточнила вона.

Водночас в українській компанії висловили обурення через те, що в описі проєкту фестиваль ухиляється від пояснення причин торішньої паузи для росіян, посилаючись на “неназвану ситуацію, що склалась”.

Мейсон проігнорував аргументи українського співорганізатора — кінокомпанії “Артхаус Трафік” — щодо недоцільності та ганебності підтримки Росії та надання розважального контенту її громадянам, які відповідальні за вторгнення в Україну. Єдине рішення, яке він ухвалив, – незначна зміна на сайті фестивалю: “покази для росіян” перейменували на “покази для російськомовних”.

Манхеттенський фестиваль короткометражних фільмів — подія, яка щороку об’єднує понад 100 тисяч поціновувачів короткого метра в понад 500 містах на 6 континентах. Переможців визначають глядацьким голосуванням.

В Україні фестиваль є одним із найбільш відвідуваних короткометражних фестивалів. Постійним місцевим організатором була кінокомпанія “Артхаус Трафік”, яка цього року планувала провести подію всімнадцяте.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що пропутінській співачці Анні Нетребко дозволили виступити у Державному оперному театрі Німеччини попри те, що петиція проти цього набрала майже 30 тисяч підписів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter