Україна вестиме облік зон ураження касетними боєприпасами, які передають партнери

Дата: 08 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Україна дотримуватиметься п’яти принципів використання касетних боєприпасів, що передають ЗСУ партнери, а серед цих принципів, між іншим, заборона на використання цих мін у містах та на території Росії. 

Про це розповів міністр оборони України Олексій Резніков

Фото: AP

Напередодні радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван сказав, що США вирішили поставити українським військовим касетні боєприпаси, а вагались щодо рішення саме через ймовірну шкоду цивільним. 

Резніков як і Салліван розповів, що Україна надала письмові зобов’язання щодо касетних боєприпасів, а містять вони, між іншим, наступні пункти:

  • використання боєприпасів виключно для деокупації міжнародно визнаних територій України; 
  • не використовувати такі боєприпаси у містах; 
  • не використовувати такі боєприпаси на території РФ;
  • ведення обліку зон ураження. 

“Ми будемо звітувати нашим партнерам про використання цих боєприпасів і про їхню ефективність, щоб забезпечити належний стандарт прозорого звітування та контролю”, – каже міністр. 

Резніков додав, що касетні боєприпаси Україна використовуватиме “для прориву рубежів оборони противника з мінімальним ризиком для життя наших воїнів”. 

Незадовго до ухвалення рішення щодо боєприпасів деякі правозахисники знову виступили проти цього. Так, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch закликала відмовитись Україну та Росію від використання подібних снарядів через шкоду цивільним.

HRW вже випускали доповідь, у якій стверджували, що з квітня по вересень 2022 року ЗСУ могли обстрілювати окуповане росіянами місто Ізюм та його околиці ракетами з тисячами протипіхотних мін ПФМ-1. Невдовзі після українські правозахисники зробили спільну заяву, у якій розповсюдження подібних тез назвали підживленням російської пропаганди. 

Нагадаємо, що використання протипіхотних мін не завжди злочинне. Детальніше про це можна прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter